Kropsu on tietomies, sillä kala on kampela.
Otin varmuuden eilen kuvan kännykkäkameralla kaupan kalatiskiltä.
Tuossa on siis kuvattuna tuo "kaunis" kala. Ylimääräiset tummat raidat johtuvat valaistuksesta.
Veikkaan kuvan kampelan painavan n. yhden kilon. Valmistus ohjeita on varmasti tuhansittain.
Mutta tämä on hyvä ohje:
1. Ensin uuniin yhdeksi tunniksi 100 asteeseen "kansi" ylöspäin - siis kuten kuvassa.
2. Sitten otetaan uunista ja irroitetaan kansinahka pois. Se lähtee helposti ja altaa paljastuu valkoinen kalan liha.
3. Sitten voi maustaa mielensä mukaan. En itse laittaisi muuta kuin suolaa ja hiukan kermaa.
4 Sitten vielä uuniin puoleksi tunniksi eikä paljon yli sataan asteeseen.
Vuoden 1849 kokkikirjasta löytyi kaksi ohjetta lisää. Kyseiseen kokkikirjaan kannattaa tutustua muutenkin näin joulun alla. Löydät sen portaalin yläbannerista Koti -> ruoka ->kokkikirja.
N:o 137. Keitettyjä Maarian-kaloja.
Maarian-kalat, joita myös kampelakaloiksi kutsutaan ( Ruottiksi Flundra ), perataan ja nyljetään, virutetaan sitte' ja pannaan veteen kiehumaan, johon sekotetaan pienennettyä persiljaa ja suoloja.
- Kasta keitetään näihin voista ja jauhoista, pannen hiukan liemestä lisäksi ja pieneksi survottua persiljaa; tämä suurustetaan kahdella munan-ruskuaisella.
N:o 138. Paistettuja Maarian-kaloja.
Nämät nyljetään perattuina ja suolataan sitte' tuokioksi, jonka perästä ne' likistellään kuiviksi puhtosen liina-rievun välissä; kastetaan sitte' vispilöittyyn muniin ja tahritaan semmosina sekotettuin jauhoin ja raastittuun leipään, ja pannaan voihin kiehumaan taikka hyvään lihan-rasvaan.