Äsken selailin TV-kanavat läpi. Yhdellä kanavista mainostettiin ylistävin sanoin paistinpannua. Eikä minulla ole mitään syytä olla uskomatta paistinpannun erinomaisuuteen - ei edes aprillipäivänä.
Mutta haluan puolustaa tänään Porin Valun paistinpannua numero 5.
Paistinpannu on siis valurautaa ja on vuosikymmeniä vanha. Varmasti se ollut myös aikanaan kallis hankinta. Tämä pannu on edelleen kova sana ja sopii erityisesti nimenomaan puuhellalle. Monet teistä ovat varmaankin laittaneet tänä pääsiäisenä maittavia Pääsiäiseen kuuluvia ruokia.. Laitoin toki minäkin pitkäperjantaina lammasta.
Mutta tämä aamuna laitoin kuumalla puuhellalla olevaan paistinpannuun no 5 aamiaiskylkeä ja hetken päästä kaksi kananmunaa kuten kuvasta näkyy. Aamiaiskylki oli Kivikylän palvaamosta ja kananmunat paikallisen tuottajan Ahti Tammelan kanalasta.
Jottei tulisi liian yksitoikkoiseksi söin ohessa "jätkän lautasellisen" Suomi-neito Elovenan kaurapuuroa voisilmällä ja omenahillolla ... palan painikkeeksi myös maitoa ja haudutettua oman tuotannon teetä. Pääsiäiseksi olin ostanut saksalaisen perheen kaupasta italiasta peräisin olevaa tuoretta salaattia isohkon rasian. Oletin salaatin olevan tarkoitettu sekä ihmisille ja kaneille. Söin sitä muutaman kourallisen.
Ehkä kyseistä rehua kasvaa omassa pihassakin kesällä. Rasian päällä luki saksaksi Feldsalat. Kuvia näyttää löytyvän runsaasti oheisesta linkistä:
http://www.google.fi/search?q=feldsalat&hl=fi&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=UGJZUdqyFKqN4gS6k4HYCA&sqi=2&ved=0CDoQsAQ&biw=1280&bih=851Tämä Feldsalat näyttää olevan muillekin suomalaisille aika tuntematon, sillä haku tuottaa pelkästään Saksan kielisiä ohjeita. Varmasti niitä on jos tietäisi Suomenkielisen nimen. Tässä linkki Youtubeen:
http://www.youtube.com/watch?v=_386uxPm0ZAAjattelin kylvää itsekin, jos jostain löydän siemeniä.
Näin päädyin Porin Valun no 5:stä "kenttäsalaattiin".
Ja lopuksi Youtuben ohje:
160 g Feldsalat
1 Tl (4 g) Salz (suolaa)
Pfeffer (pippuria)
60 g Zwiebel (sipulia)
ca. 3g Salatkräuter, (hier gefriergetrocknet) (kuivattuja yrttejä)
50 ml Essig (etikkaa)
50 g Speckwürfel ausbraten (paistettuja pekonin paloja)
65 ml Wasser (vettä)
Iloista kevätmieltä!