Kirjoittaja Aihe: Porin Valu, No 5  (Luettu 11813 kertaa)

Aarno Korpela

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Viestejä: 376
    • Profiili
Porin Valu, No 5
« : 01.04.2013 14:46:27 »
Äsken selailin TV-kanavat läpi. Yhdellä kanavista mainostettiin ylistävin sanoin paistinpannua. Eikä minulla ole mitään syytä olla uskomatta paistinpannun erinomaisuuteen - ei edes aprillipäivänä.

Mutta haluan puolustaa tänään Porin Valun paistinpannua numero 5.
Paistinpannu on siis valurautaa ja on vuosikymmeniä vanha. Varmasti se ollut myös aikanaan kallis hankinta. Tämä pannu on edelleen kova sana ja sopii erityisesti nimenomaan puuhellalle. Monet teistä ovat varmaankin laittaneet tänä pääsiäisenä maittavia Pääsiäiseen kuuluvia ruokia.. Laitoin toki minäkin pitkäperjantaina lammasta.

Mutta tämä aamuna laitoin kuumalla puuhellalla olevaan paistinpannuun no 5 aamiaiskylkeä ja hetken päästä kaksi kananmunaa kuten kuvasta näkyy. Aamiaiskylki oli Kivikylän palvaamosta ja kananmunat paikallisen tuottajan Ahti Tammelan kanalasta.



Jottei tulisi liian yksitoikkoiseksi söin ohessa "jätkän lautasellisen" Suomi-neito Elovenan kaurapuuroa voisilmällä ja omenahillolla ... palan painikkeeksi myös maitoa ja haudutettua oman tuotannon teetä. Pääsiäiseksi olin ostanut saksalaisen perheen kaupasta italiasta peräisin olevaa tuoretta salaattia isohkon rasian. Oletin salaatin olevan tarkoitettu sekä ihmisille ja kaneille. Söin sitä muutaman kourallisen.

Ehkä kyseistä rehua kasvaa omassa pihassakin kesällä. Rasian päällä luki saksaksi Feldsalat. Kuvia näyttää löytyvän runsaasti oheisesta linkistä:

http://www.google.fi/search?q=feldsalat&hl=fi&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=UGJZUdqyFKqN4gS6k4HYCA&sqi=2&ved=0CDoQsAQ&biw=1280&bih=851

Tämä Feldsalat näyttää olevan muillekin suomalaisille aika tuntematon, sillä haku tuottaa pelkästään Saksan kielisiä ohjeita. Varmasti niitä on jos tietäisi Suomenkielisen nimen. Tässä linkki Youtubeen:

http://www.youtube.com/watch?v=_386uxPm0ZA

Ajattelin kylvää itsekin, jos jostain löydän siemeniä.

Näin päädyin Porin Valun no 5:stä "kenttäsalaattiin".
Ja lopuksi Youtuben ohje:

160 g Feldsalat
1 Tl (4 g) Salz (suolaa)
Pfeffer (pippuria)
60 g Zwiebel (sipulia)
ca. 3g Salatkräuter, (hier gefriergetrocknet) (kuivattuja yrttejä)
50 ml Essig (etikkaa)
50 g Speckwürfel ausbraten (paistettuja pekonin paloja)
65 ml Wasser (vettä)

Iloista kevätmieltä!

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Porin Valu, No 5
« Vastaus #1 : 01.04.2013 16:23:26 »
Valurautapannu on loistokapine, todistan.
Mutta aamiaisesi ei maistuisi, valitan. On aika tuhti alku päivälle ;D

Kenttäsalaatti tarkoittanee tässä vuonankaalia. Raholan syötävistä sanoista pieni lainaus:

Meillä vuonankaalia myydään usein Hollannista tuotuna, jolloin pakkauksessa on hollantilainen nimitys Feldsla tai saksankielinen Feldsalat – molemmat tarkoittavat "kenttäsalaattia", koska yrttiä on kautta aikain poimittu Keski-Euroopassa villinä kasvavana. Saksalainen ruokasanakirja kuitenkin korostaa, että Feldsalat tarkoittaa eri kasvia ja vuonankaalin oikea nimi saksaksi on Rapunzel. Meillä sitä esiintyy Lounais-Suomessa merenrannoilla, satama-alueilla ja lastauspaikoilla, tosin harvinaisena.

Raholan ruokasanasto on antoisaa tutkittavaa.

Aarno Korpela

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Viestejä: 376
    • Profiili
Vs: Porin Valu, No 5
« Vastaus #2 : 02.04.2013 03:13:38 »
Kiitos tiedoista.
Nyt muistan, että saksalaisen perheen kaupassa sitä todellakin kutsuttiin  Vuonankaaliksi. Tosin pakkauksen päällä oli vain teksti Feldsalat.

Mitä tulee aamiaiseeni, onhan se tuhti alku päivälle, mutta sillä jaksaa pitkään. Sen olen myös todennut, että teen juominen aamulla kahvin sijasta tekee hyvää vatsalle ja verenpaineelle. Kestää kahvinkin juonnin päivemmällä. Minun  teeni on supisuomalaisista mustaherukanlehdistä kuivattua - oma tuotantoa siis. :)

Äsken panin alulle siman valmistuksen mustaherukanlehdistä ja sokerista. Laitoin myös yhden sitruunan ja toki myös hiivaa. Pitääpä nukkumaan mennessä kurkata, joko "puhisee" vanhassa lypsykoneen kannussa atomisimani.

Hyvää pääsiäisviikkoa!

kropsu1

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 391
    • Profiili
Vs: Porin Valu, No 5
« Vastaus #3 : 02.04.2013 10:32:37 »
Kiitos tiedoista.
Nyt muistan, että saksalaisen perheen kaupassa sitä todellakin kutsuttiin  Vuonankaaliksi. Tosin pakkauksen päällä oli vain teksti Feldsalat.

Mitä tulee aamiaiseeni, onhan se tuhti alku päivälle, mutta sillä jaksaa pitkään. Sen olen myös todennut, että teen juominen aamulla kahvin sijasta tekee hyvää vatsalle ja verenpaineelle. Kestää kahvinkin juonnin päivemmällä. Minun  teeni on supisuomalaisista mustaherukanlehdistä kuivattua - oma tuotantoa siis. :)

Äsken panin alulle siman valmistuksen mustaherukanlehdistä ja sokerista. Laitoin myös yhden sitruunan ja toki myös hiivaa. Pitääpä nukkumaan mennessä kurkata, joko "puhisee" vanhassa lypsykoneen kannussa atomisimani.

Hyvää pääsiäisviikkoa!

Niinkään kantaa ottamatta aamiaisen tuhtiuteen", kuin sallatti reseptiinkään..
Olen kuiteskin simanteko-ohjeesta kiinnostunut,varsinkin  koska vanhan Lyp
sykoneen kannu on kuin tehty siihen tarkoitukseen.
  Onkai kannu sellanen umpikantinen, paineenkestävä..
Ne marjapuskan lehdet varmaan oot pakastanut viime kesänä jo.
Rusinoita olisit voinut myös laittaa simaan kourallisen..
Muistuu tappaus vanhalta ajalta kun naapurinpoika napsi rusinat
käymis-astian pinnalta, isänsä "pojasta".
"Tappikoulu ikäinen kaveri tuli aikas tuiskeeseen niistä..
Oi voi sentään, minä jäin  siitäkin opettelusta paitsi, kun ei ollut
isää enää siinä iässä..  :o  ;)

snipe

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 80
    • Profiili
Vs: Porin Valu, No 5
« Vastaus #4 : 02.04.2013 11:41:24 »
Kyllä nuo valurautaiset paistinpannut ovat hyviä käyttää kunhan ne ensin käsittelee kunnolla tuossa linkissä Hackmanin paistinpannu.
http://www.hackman.fi/web/hackmanwww.nsf/fi/keitto-_ja_paistoastiat_rotisser_cast_iron
Älä tee samaa virhettä toista kertaa, ellet tosiaan hyödy siitä!

Aarno Korpela

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Viestejä: 376
    • Profiili
Vs: Porin Valu, No 5
« Vastaus #5 : 08.04.2013 11:55:55 »
No niin, kiitos vastauksista Porin Valu, no 5:n puolesta.

Simakin tuli tehtyä ja pyykkiäkin taas pesty. Wappua odotellesssa ensimmäinen simapanos tulee varmasti juotua.

Siispä pyykit on pullotettu ja simapullot ripustettu narulle kuivumaan, niinhän se menee.