Kirjoittaja Aihe: Ruokaa ja leipomuksia.  (Luettu 113709 kertaa)

Hemuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 979
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #15 : 05.11.2012 11:05:57 »
Kiva, taas on tullut uusi kakkuohje kokeiltavaksi. Olen joskus jotain banaanikakkua tehnytkin, mutta on jäänyt jo pitkiksi ajoiksi unohduksiin. Muistan senkin olleen sellaisen kauan säilyvän, tai eihän meillä mikään pitkään säily, isäntä kun on sellainen "makuri".

Nyt ei ole mitään muuta ruokaan liittyvää, niin laitan kuvan puukosta.
Sain tämän keraamisen kokkiveitsen lehden tilaajalahjana ja se on todella yliveto raa'an lihan leikkuussa. Muuta kuin lihaa en ole koittanutkaan leikata. Huolellinen vain pitää sen kanssa olla, terä voi kaiketi lohjeta.
- Unohda virheet joita ei voi korjata,
mutta älä erehdysten tuomaa oppia. -

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #16 : 09.11.2012 17:55:17 »
Banaanikakkujen joukkoon voisi liittää tämän arkisen version:

http://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/reseptit/arjen-banaanikakku/012242

Olen tehnyt sitä joskus, kun on tarvittu kananmunaton ja maidoton tarjottava. Lisäksi voisi kuvitella, että se on vähän terveellisempi vaihtoehto, kun ei sisällä suurta määrää kovaa rasvaa ja osa valkeista jauhoista on korvattu kaurahiutaleilla ja grahamjauhoilla.


pumpuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 903
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #17 : 10.11.2012 19:42:19 »
Iski makeannälkä. Olin tuolta etusivun Pilkkumi-ruokapalstalta jo aiemmin huomioinut herkullisennäköisen Hienon sitruunajälkiruuan.

Helppo väsätä ja aineetkin löytyi kaapeista. Siitä mukava, kun hyytyi ilman liivatetta. Sen kanssa en tykkää touhuta.

Laitoin liköörilaseihin, koristelin suklaalastuilla ja muutamalla jäisellä puolukalla.

Reseptin annos on pieni. Jos vieraille tekee, kannattaa tuplata määrät. Maku on kirpeän äkkimakea, joten paljoa ei kerralla syö.

Muitakin mukavia reseptejä Pilkkumista löytyy. Pilkkumi on Huittisten kieltä ja tarkoittaa kulhoa.

Anniliisa

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 938
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #18 : 11.11.2012 10:01:11 »
Selailin noita teidän kirjoituksi ja takerruin tuohon PILKKUMI sanaan.
Olen elänyt ja asunut koko ikäni savossa,eri pitäjissä kyllä on elämä kuljetellut.


Lassuudesta on jäänyt mieleeni tuo pilkkumi.Äidillä oli sellainen valkoinen posliiniastia.
Se oli sellainen hiukan jalallinen,ylöspäin levenevä jokapaikan kulho,ei ollut vielä näitä muovikippoja.
Lieneekö ollut häälahjaksi saatu.Siinä vatkattiin kakkutaikinat ja laitettiin marjakeitot jäähtymään.
mietin  että mistä lienee tuo pilkkumi-nimi peräisin mutta meillä ainakin oli pilkkumi jo 40-luvulla.


Tuota pumpulin kermakeitosta aion kokeilla,kokeilen sen maustaa tyrnimehulla sitruunan sijaan..

pumpuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 903
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #19 : 11.11.2012 10:48:28 »
Ruattistahan ne kaikki tulee. Spilkum=kulho. Meillä pilkkumi oli isohko kulho, soppa- tai taikinakulho. Jossakinpäin pilkkumissa on säilytetty kirnuttua voita.

Jossain taas, jos on kallistanut kuppia tavallista enmmän, on "pikku pilkkumissa". Hauska sanonta.

" Tuas, plikka, se pilkkumi siältä porstoosta pakariin ja tua krettasnekka kans." Silloin minä kiikutin eteisestä keittiöön soppakulhon ja kermanekan.  :)

Hemuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 979
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #20 : 06.12.2012 13:57:48 »
Nyt alkaa kait olla lähellä se aika kun pitäisi alkaa ajattelemaan jouleipomuksia eikä vain ajattelemaan vaan myöskin tekemään. Olen siirappileivät aina leiponut ennen itsenäisyyspäivää, nyt on nekin tekemättä. Mulla on anopin peruja sellainen resepti, että ei tarvii sokeria ja siirappiakaan mitään kiehautella.

Eilen leivoin kristallipullia ja jos saan itse sanoa, niin tulivat aika hyviä ellei ulkomuotoa ota huomioon.
Ohje on viime viikolla tulleessa Pirkassa, lehti taitaa tulla joka huusholliin, joten en viitsi kirjoittaa ohjetta tänne.

- Unohda virheet joita ei voi korjata,
mutta älä erehdysten tuomaa oppia. -

espen

  • Vieras
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #21 : 06.12.2012 16:06:55 »
 Nätiltä näyttää Hemuli nuo kristallipullat.

Vaimo on leiponut kanssa parinakin päivänä, en kuvannut, ovat jo pakkasessa. Jotain maistoin kaffeen kanssa kun käskettiin, hyviä olivat.

Hemuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 979
    • Profiili
Vs: Hedelmäinen joululimppu.
« Vastaus #22 : 18.12.2012 20:51:29 »
En ole rikoisemmin innostunut ruokaleivän leipoja, mutta täällä netissä surffaillessa kaikkia reseptejä tulee eteen ja tänään  tein Hedelmäistä joululimppua ja täytyy sanoa, että ei tullut lainkaan hassumman makuista.
Laitanpa reseptinkin, jos vaikka joku muukin...

Hedelmäinen joululimppu.

    1 l piimää
    100 g hiivaa
    0,5-0,75 dl siirappia
    1 rkl pomeranssinkuorta
    (2-3 tl anista tai fenkolia)
    1 rkl    suolaa
    6 dl    ruisjauhoja
    noin 12 dl vehnäjauhoja
    4 dl hiivaleipäjauhoja
    2-3 rkl rypsiöljyä
    1-2 dl rusinoita
    1-2 dl kuivattua aprikoosia tai papaijapaloja kuutioituna
    1 kananmuna voiteluun


Murenna hiiva kädenlämpöiseen piimään. Sekoita piimän sekaan siirappi, mausteet, suola ja ruisjauhot. Lisää vehnäjauhot puuhaarukalla sekoittaen ja vaivaa lopuksi hiivaleipäjauhot joukkoon. Anna taikinan kohota puoli tuntia. Vaivaa taikinaa uudelleen kohotuksen jälkeen, sekoita joukkoon loraus öljyä sekä kuivatut hedelmät. Jaa taikina osiin ja leivo limpuiksi. Kohota limppuja liinan alla, puoli tuntia on ihan hyvä aika. Voitele leivät kananmunalla ja pistele pintaan haarukalla muutamia reikiä. Paista leivät 200 asteen lämpötilassa noin 40 minuuttia. Lämpöä voi alentaa kypsymisen loppuvaiheessa.

Vähän ohjetta muuntelin. Tein juuren illalla puoleen litraan piimää, johon laitoin 50 g hiivaa, siirapin, desilitran kaljamaltaita, pari desiä ruisjauhoja ja neljä desiä vehnäjauhoja.
Tänään vielä laitoin jauhojen kanssa desin maltaita. Hedelmäpalat laitoin myös heti sekaan ja nostatin vain kerran.

Tein vuokalimppuja - se on helppoa!
- Unohda virheet joita ei voi korjata,
mutta älä erehdysten tuomaa oppia. -

pumpuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 903
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #23 : 10.01.2013 14:07:05 »
Lopen kyllästyneenä joulunajan ruokiin, tein tänään broilerivuokaa. Siihen tulee paloiteltua broilerinkoipea, pastaa, kesäkurpitsaa ja mozzarellaa. Mausteena oliivi-tomaatti pastakastiketta, mustapippuria ja oregaanoa, suolaa tarpeen mukaan.

Täällä tuoksuu hyvälle. Menen nyt maistamaan!  :D

Hemuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 979
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #24 : 10.01.2013 15:55:09 »
Ai ai, melkein tänne asti tulee se paistoksen tuoksu.
Oli varmaan taivaallista?
- Unohda virheet joita ei voi korjata,
mutta älä erehdysten tuomaa oppia. -

Piikatyttö

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 661
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #25 : 11.01.2013 18:41:25 »
Palasin juuri Ii:n kyläreissultani. Noin 360 km suuntaansa. Hyvä ajokeli niin tiistain menomatkalla, kuin tämän päiväisellä paluumatkallakin nelostiellä ja maisema kuin postikortista, koko matkan. Pyhäsalmen risteyksen kohdalla (Vaskikellot) peltipoliisi otti minusta kuvan, saas nähdä, millaista postia tulee!!!

Mutta kyllä reissu kannatti tehdä, sain taivaallista poronkäristystä ja ihanaa soossia sen kera. Tietysti myös puolukkahilloa. Ja puhumattakaan hyvästä ruokaseurasta.

Pyydän aina reseptin, kun minulle tarjotaan jotain todella hyvää. Ajattelin kokeilla itsekin viikon kuluttua, mutta annanpa sen teillekin.

* Noin kilo pakasteporonlihasuikaleita.
* Voita poronlihan esikypsentämiseen, pekonisiivuja 2 pakettia, sipulia, hillosipulia, rouhittua pippurisekoitusta, lihaliemikuutio ja pioli pullollista punaviiniä..

* Esikypsennetyt poronlihat pataan, joukkoon silputut pekonisiivut, pilkottu sipuli, hillosipulit, lihaliemikuutio ja pippurirouhe ja suola. Ja kaiken tämän päälle puoli pullollista punaviinia ja pata sisältöineen hautumaan.

Soossi

- 5 dl kermaa
- 2 rkl sinappia
- 2 rkl siirappia
- 2 rkl soijakastiketta

Ja puolukkahilloa kaiken edellisen lisäksi lautaselle.

Hyviä herkutteluhetki'ä teillekin.

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #26 : 15.01.2013 18:04:21 »

Mutta kyllä reissu kannatti tehdä, sain taivaallista poronkäristystä ja ihanaa soossia sen kera. Tietysti myös puolukkahilloa. Ja puhumattakaan hyvästä ruokaseurasta.

Pyydän aina reseptin, kun minulle tarjotaan jotain todella hyvää. Ajattelin kokeilla itsekin viikon kuluttua, mutta annanpa sen teillekin.


Kiitos! Varmaan parempaa kuin legendaarisen Pohjanhovin käristys. Se ei ollut minusta kovinkaan kummoista, kun kerran poikettiin syömään.
Poroa söisi useamminkin, jos se ei olisi niin tyyristä. Ostin viime viikolla savuporoa 100 g, maksoi lähemmäs 7 euroa. Tein siitä savuporokeittoa savuporo-Koskenlaskijan kanssa. Ihan porolle maistui sekin.

Piikatyttö

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 661
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #27 : 19.01.2013 18:59:43 »
Elämäni eka poronkäristys onnistui! Tai sitten yksi nuori lady ja kolme nuorta herraa olivat kohteliaita. Olin itsekin makuun tyytyväinen.

Lapin Lihan pakasteporosiivuja 750 gramman pussi. Kolmesssa pannullisessa osittain sulatin ja haihdutin veden, lisäsin voita ja sitten pataan. Pekonit käytin pannulla ja pilkoin joukkoon. Lisäsin pippurisekoituksen, suolan, pilkotun sipulin, puoli pullollista hyvää punaviiniä ja desin vettä. Haudutin noin puolitoista tuntia.

Oma poikan ihieman kauhisteli 250 gramman voimäärää, mutta totesin, että vain 50 grammaa per syöjä! Poronliha on niin kuivaa, että rasvaa ja nesteytystä tarvitaan.

Peruna-porkkanamuussi ja maukas soossi. Ja kaikki meni puolukkahillo lisukkeena.

Uusiksi pitää ottaa!

Eilen illalla tarjosin tillistä lohikeittoa ja huomenna ennen etelään lähtöään saavat "lempipitsaani".

Pakkanen hellitti täällä keskisessä Suomessakin ja lunta alkoi sataa, nätisti, ei myrskyten. Täällä rannalla ei vastarantaa ole pystynyt näkemään, mutta onneksi aamupäivällä nuoret pystyivät näkemään maisemat, jonne eilen illalla pimeän aikaan tulivat.

Nyt huushollarska nostaa jalat pöydälle, ottaa säärystinkutimen esille (Pirtin kehräämön meleerattu oranssi villalanka), antaa tv:n höpöttää ja nauttii lopun punaviinin ennen kuin se ehtii ilmottua liikaa!!! Eilen saunoin, joten se ei tämän lauantai-illan ohjelmaan kuulu.

Ja kaikki tämä omassa "itsenäisen naisen" seurassa, talonmies on vasta hakusessa!!!

Hyvää viikonloppua kaikille palstalaisille.

pumpuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 903
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #28 : 20.01.2013 09:26:29 »
Laitappas, Piikatyttö, se lempipitsasi resepti vielä näkyviin. Nam.

Oletko varma, että tarvit mitään talonmiestä vaivoiksesi? Minä käytän "maatilalla" maksullisia miehiä ja joskus avuliasta naapurin leskimiestä. Täällä uudessa elämässä kaipaan kyllä jonkinlaista "rattopoikaa". Olen kyllä ajatellut niinkin, että kun niitä miehiä ei kaikille riitä, niin minä voin ihan hyvin olla ilmankin.  ;)

Tänään tulee naapurista pojan perhe ja huomenna pari entistä työtoveria, sydänystävää. Näille teen täytepannareita rapean salaatin kanssa, jälkiruuaksi luumurahkaa. On näetsen vähän juhlan aika. Pumpulinpäivä ja synttäri samassa persoonassa.

Kaunista sunnuntaita!

Piikatyttö

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 661
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #29 : 21.01.2013 00:36:51 »
Myöhästyneitä onnitteluja tuplasankarille! "Nimi"- ja syntymäpäivät samoilla tarjoomuksilla!

Pitsani teki kauppansa. Toki riitti nuorisolle eväiksi asti, koska teen aina kolminkertaisen annoksen. Minulla on aina ollut kiertoilmauuni ja näin voin laittaa kolme peltiä yhtä aikaa paistumaan.

Yhteen pellilliseen (60 cm leveä pelti) reseptini on:

- 1 di vettä (joskus aikanaan tein pitsani maitoon)
- 25 gr hiivaa
- 2 rkl öljyä (nykyään lorauttelen reilummin)
- 3 dl vehnäjauhoja

Kun pitsapohja on pellillä, sivelen ensimmäisenä sinappia ja tomaattipyrettä pohjalle. Sitten ruskistettu ja maustettu jauheliha, sipulia kerros, paprikapalasia antamaan väriä ja makua, ananasmurskaa, kapriksia ja reilusti juustoraastetta.

Koska paistan kiertoilmalla, paistolämpötila on noin 150-175 astetta. Ja aika noin puoli tuntia.

Joskus täyte on pelkkiä kasviksia, kalaa, sieniä jne. Pohja on sopiva täytteelle kuin täytteelle.

Sinullahan Pumpuli on "leskimies" kotikenttäetuna!!!

Maksullisia miehiä (!!!) on ympärilläni rakennusprojektin aikana pyörinyr pilvin pimein. Mutta mokomat varattuja tai alaikäsiä tai sitten sitä sorttia, jota en viitsisi passata! Tai liian kilttejä. Kyllä meikäläisen "talonmiehellä" pitää olla omaa tahtoa ja vahva itsetunto. Muuten ei tule mitään.  Pitää uskaltaa kulkea vähän edellä tai ainakin rinnalla, tasavertaisuus on valttia.

Nautin valtavasti itsenäisyydestäni, en tunne itseäni yksinäiseksi, koska tuota ohjelmaa tuntuu riittävän. Huomennakin (taitaa olla jo tänään) juoksen tunnin tennispallon perässä ja pelikaverina on ollut kohta 18 vuotta ikäiseni herrasmies, ns. vanhapoika, mutta meillä on yhteistä vain tennis.

Mutta mistäs sitä tietää, mistä jonosta se sopiva kynkkään kiepsahtaa!

Sopivaa jälkiruokaa pitsalle nuo "kaksilahkeiset"!

Ja nyt nuorison viikonloppumuonittaja lähtee nukkumaan. Hyvää yötä!