Kirjoittaja Aihe: Ruokaa ja leipomuksia.  (Luettu 124265 kertaa)

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #60 : 01.08.2013 12:30:39 »

Olen kaksissa juhlissa tänä kesänä saanut niin hyvää kasvisgratiinia, että sen tekemistä pitää kokeilla, vaikka tiedän, että isäntä ei siihen kajoakkaan. (On vielä keksimättä nikki sohvalla makoilijalle!  ;) ) Niin siitä gratiinista - ostin kukkakaalia ja jotain pakastevihannessekoitusta, missä on parsaakin, sitä kun en kaupasta löytänyt ja ne aion laittaa vuokaan, ruokakermaa ja Koskenlaskijaa sekä juustoraastetta päälle. Saa nähdä, mitä siitä sitten tulee...

Tässä muuten leean piirakan ohje. Olen joskus tehnyt samantapaista piirakkaa laittamalla raparperin tai marjojen tilalle omenahilloa.

http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/maisemakahvilan-raparperipiirakka

Tuolla ohjeella tehtyä piirakkaa on vielä pakastimessa juhannuksen jäljiltä. Kun ei sulata, säilyy...
Olen käyttänyt ohjetta omenapiirakkaan ja pääsiäisen tienoilla persikkapiirakkaan. Taipuu moneksi.
Viimeksi leivoin "Mummon terveysmuffinseja" lapsenlasten sanoin. Laitan taikinaan spelttijauhoja, leseitä ja hiivaleipäjauhoja sekä marjoja, siksi niitä kuvitellaan terveellisiksi.

Miten kävi, Hemuli? Tykkäsikö Isäntä gratiinista? Meillä syödään hyvin paljon kasvisruokaa ja gratinoitu kukkakaali on kummankin herkkua, samoin erilaiset kasvissosekeitot. Nyt syödään kesäkurpitsaa oikein urakalla. Kolme tainta tuottaa monta kiloa satoa.

Hemuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 979
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #61 : 01.08.2013 17:56:01 »
Miten kävi, Hemuli? Tykkäsikö Isäntä gratiinista?

Heh-heh Justiina, niin siinä kävi kuin arvasinkin, ei pistänyt isäntä lusikkaansa siihen gratiiniin, ei voinut edes maistaa. Kaaliruoat kaikki ovat hälle kauhistus, ainoastaan vihersalaatissa keräkaali menee.
Ei ole totuttanut äiti joskus poikaansa kaikkiruokaiseksi. Meillä kotona mukuloille kelpasi kaikki ruoka, tosin silloin ajassa suo ja kuokka ei niin merkillisen monipuolista ruoka ollutkaan, mutta kaali oli keksitty jo silloin. Olikin oikein herkkua, kun äiti joskus teki kaalikääryleitä tai kaalilaatikkoa.


- Unohda virheet joita ei voi korjata,
mutta älä erehdysten tuomaa oppia. -

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #62 : 02.08.2013 16:27:54 »

Heh-heh Justiina, niin siinä kävi kuin arvasinkin, ei pistänyt isäntä lusikkaansa siihen gratiiniin, ei voinut edes maistaa. Kaaliruoat kaikki ovat hälle kauhistus, ainoastaan vihersalaatissa keräkaali menee.
Ei ole totuttanut äiti joskus poikaansa kaikkiruokaiseksi. Meillä kotona mukuloille kelpasi kaikki ruoka, tosin silloin ajassa suo ja kuokka ei niin merkillisen monipuolista ruoka ollutkaan, mutta kaali oli keksitty jo silloin. Olikin oikein herkkua, kun äiti joskus teki kaalikääryleitä tai kaalilaatikkoa.

Harmi. Ei tiedä Isäntä mitä menetti.
Kaalissa ei ole muuta vikaa kuin haju. Kun höyryttää vaikkapa parsakaalia, sen rikinkatkun haistaa vielä pitkään tuulettimesta huolimatta.
Juuri nyt varhaiskaalikerä odottaa tulla laitetuksi salaatiksi. PP kävi kaupassa, mutta unohti ostaa paprikaa. Taidan raastaa porkkanaa kaalin joukkoon. Omat paprikat ovat vielä ihan vihreitä.


Hemuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 979
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #63 : 02.08.2013 20:23:22 »
Justiinan viestiä lukiessa tuli mieleeni, että pitääpä tuoda seuraavalla kauppareissulla Marinoidun kaalisalaatin ainekset, se maistuisi pitkästä aikaa.

Kai muistatte reseptin tuolla ykkössivulla.
Laitanpa linkin sinne, jos vaikka innostuisitte tekemään. 

http://foorumi.goldenage.fi/index.php?topic=990.0

On ollut unohduksissa koko ketju, siellähän on hyviä reseptejä.
(Niin ja se Hemulin hiivaton lonkajuttu, olikin jo unohtunut!  ??? )
« Viimeksi muokattu: 02.08.2013 20:30:09 kirjoittanut Hemuli »
- Unohda virheet joita ei voi korjata,
mutta älä erehdysten tuomaa oppia. -

Annuska

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 789
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #64 : 29.11.2013 17:56:42 »
Kirjoitin ensin ja kyselin onko joku tehnyt Vironperän kakkua ja sitten heti perään hoksasin että sehän on täälläkin Hemulin laittamana. Kiinnostuin siitä kun katselin täältä netistä maustekakkuja. Täytyy nyt viikonloppuna kokeilla kun on niin helpon oloinen ohje. Varmaan hyvääkin.
« Viimeksi muokattu: 29.11.2013 18:03:16 kirjoittanut Annuska »

Annuska

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 789
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #65 : 30.11.2013 15:47:12 »
Tuli tehtyä Vironperän vieraskakku ja ihan hyvältä tuo näyttää. Ei olla vielä maistettu. Mausteinen tuoksu oli aika pitkään täällä asunnossakin.

Ostin kaupasta torttutaikinaa ja luumumarmeladia jos viitsisi huomenna paistaa niitäkin kun on ensimmäinen adventti. Ei niistä kyllä yhtä hyviä tule kuin mitä äiti muinoin paistoi. Hän teki kyllä taikinan itse mikä oli tietysti monin verroin parempaa kuin nämä valmistaikinat kaupoissa.

Hemuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 979
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #66 : 30.11.2013 15:57:20 »
Ostin kaupasta torttutaikinaa ja luumumarmeladia jos viitsisi huomenna paistaa niitäkin kun on ensimmäinen adventti. Ei niistä kyllä yhtä hyviä tule kuin mitä äiti muinoin paistoi.

Voi miten tuntuu mukavalta lukea, että vielä näillä vuosikymmenillä muistellaan äidin leipomuksia.
(Olen tosin jo seuraavalla vuosikymmenellä kuin sinä, Annuska. :D)

Mulla itsellä on monia ruokalajeja joita kaipaan äidin tekeminä ja kaalikääryleet ovat ykkösenä!

Vironperän kakkua tulee usein tehtyä, se kun on sellainen "idioottivarma", että se onnistuu aina.
Paitsi jos laittaa soodan tilalle leivinjauhetta, niinkin on käynyt. On sekin syötyä tullut, mutta kyllä huomaa, että jotain on vialla.
No meidän isäntä on kaiken makean perään, hänelle kelpaa... ::)
- Unohda virheet joita ei voi korjata,
mutta älä erehdysten tuomaa oppia. -

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #67 : 30.11.2013 17:08:47 »
Tervehdys, siskot!
Vironperän kakkua on mukava leipaista. Pidän kaikista "otetaan ja sekoitetaan" -ohjeista. Omenasosettakin on aina. Laitatteko alkoa mukaan? Olen joskus ostanut Calvadosia, mutta kun pitkäripaiseen on matkaa, ei sitä kotona ole. On lisäksi pahaa paistamattomana  ;D. Konjakkihörpyt olen  antanut kakkutaikinalle, mutta onnistuu kakku ilmankin.
Mielessäni olen ihmetellyt, laittoiko Kyllikki todella Calvadosia raivoraittiin Johanneksen kakkuun. No, prosentit katoavat kuumentuessaan.

Viime jouluna tein itse rahkavoitaikinaa torttuja varten. Olivat parempia kuin kaupan valmistaikinasta.

Kirkolla käydessäni ostin valmistaikinaa ja luumumarmeladia. Jos huomenissa paistaisi pari torttua adventin kunniaksi. 

Kummallista, miten joulun lähestyminen laittaa laiskankin emännän miettimään leipomuksia. Nyt puhuin itsestäni :-[

Annuska

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 789
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #68 : 30.11.2013 17:18:20 »
Niin on Hemuli tämäkin isäntä makean perään. Nyt tein sitä ajatellen tämän Vironperän kakun. Viime viikonloppuna tein Tiikerikakun josta hän söi nyt iltapäiväkahvin kanssa viimeisen palan. Iltakahvin kanssa saa maistaa nyt tätä tämän päivän kakkua. Tiikerikakkua edeltävä kakku viikkoa aikaisemmin oli Appelsiinikakku jonka ohjeen kirjoitin muistaakseni tänne. Näkyy uppoavan aina kakku viikossa.

Äidin tekemiä Jouluruokia kaipaan joka Joulu. Ai ne ihanat laatikotkin. En minä niin hyviä saa aikaiseksi. Kinkku ja muut liharuuat olivat tosi hyviä. Johtuukohan siitä että niitä ei ollut paistettu missään sähköhellassa vaan puulämmitteisessä uunissa eikä kinkkukaan ei ollut mistään kaupan hyllyltä ostettu muovipakkauksessa. Äiti teki myös jotain luullakseni murokakkua mikä minusta oli aivan taivaallista saa sanoa. Vahinko ettei tullut ohjetta kysyneeksi.

Täytyy sanoa vaan että Oi niitä aikoja....   Justiinakin on innostunut leipomuksista. Meinasin tallentaa niin näytti että on sillä välin kirjoitettu. Josko muutkin innostuisivat leipomaan näin Joulun alla.  :)

Hemuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 979
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #69 : 30.11.2013 17:56:52 »
Äiti teki myös jotain luullakseni murokakkua mikä minusta oli aivan taivaallista saa sanoa. Vahinko ettei tullut ohjetta kysyneeksi.

Annuskan äidin kakusta tuli mieleeni "hiekkakakku", jota oma äitini leipoi.
Löysin  ohjeen netistä, ei tietenkään ole tullut kirjoitettua sitä talteen. Muistan kun itsekin jouduin vatkaamaan joskus voita ja sokeria vaahdoksi. Ei silloin mitään sähkövatkainta ollut, käsin se vaahdotettiin, ei käynyt mitenkään äkkiä se homma. Jossain vaiheessa oli semmoinen käsin veivattava vispilä...

Hiekkakakku.

200 g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1½ dl vehnäjauhoja
2 dl perunajauhoja
 
Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää kananmunat yksitellen vatkaten hyvin.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan nostellen varovasti.
Älä vaivaa taikinaa.
Kaada voideltuun korppujauhotettuun vuokaan.
Paista 175 astetta noin. 50 min.
- Unohda virheet joita ei voi korjata,
mutta älä erehdysten tuomaa oppia. -

Annuska

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 789
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #70 : 01.12.2013 07:22:58 »
Kiitos Hemuli tuota täytyy kokeilla sitten seuraavaksi. Minäkin muuten muistan nuo vatkaushommat. Kyllä se oli vähän hitaampaa kuin nykyään kun minullakin on tuo sähköllä käyvä vekotin.

Jos kohta tekisi niitä torttuja. Nousin jo ennen kuutta mutta odottelen kun kohta on laitettava ukkokultani silmätipat etten unohda niitä torttuhuumassa.

Rauhallista Adventtia!

Aarno Korpela

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Viestejä: 376
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #71 : 12.12.2013 02:07:38 »
Hyvää yötä toivotaa uunivahti

Kello on kaksi yöllä. Osakseni on tullut uunivahdin vaativa tehtävä ;).

Porkkana- ja lanttuloorat ovat olleet uunissa nyt vähän toista tuntia. Taitaa olla aika ottaa ne pois uunista.
Maksalaatikoiden takia pitänee valvoa vielä tunnin verran.
Kuvalla halusin tämän ikuistaa.
Kuva olis kauniimpi, jos olis kunnon keraamiset vuoat, muta näin se on helpompaa.

Kiitos hienoista resepteistä

Aarno Korpela

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Viestejä: 376
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #72 : 12.12.2013 02:43:40 »
Bemari tämäkin.

Uuni suuluukussa on teksti BMW Nr 2.

Suuluukku on kuitenkin ihan suomalaista tekoa kotimaakunnastani - ei siis saksalaista autoteollisuutta.

Ken taitaa kertoa lisää ... mitä tarkoittaa BMW jne?

Nyt otan pois maksalooratkin uunista. Sshh. Hiukan maistoin porkkanalooraa.

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #73 : 12.12.2013 10:46:48 »
Bemari tämäkin.

Uuni suuluukussa on teksti BMW Nr 2.

Suuluukku on kuitenkin ihan suomalaista tekoa kotimaakunnastani - ei siis saksalaista autoteollisuutta.

Ken taitaa kertoa lisää ... mitä tarkoittaa BMW jne?

Nyt otan pois maksalooratkin uunista. Sshh. Hiukan maistoin porkkanalooraa.

Hyvissä ajoin olet laatikoiden kimpussa. Vähän kateellisena...
Komea uuni ja komea luukku.
BMW = Björneborgs Mekaniska Werkstad toisella kotimaisella eli kotimaista valmistetta Porista.

pumpuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 903
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #74 : 12.12.2013 13:11:19 »
Kappas vain! Ihan samanlainen uuninluukku on mummonmökkini uunissa. Siellä on pari pienempääkin suuluukkua. Pitääpä tarkistaa, ovatko nekin Bemareita.  ;D

UUnia en ole aikoihin käyttänyt muutakuin "pakarin" lämmittämiseen.

Nyt alan vääntää "räätikäslooraa", ihan vaan sähköuunissa ja laiskuuttani valmiista survoksesta. Tuleehan edes tuoksua!