Kirjoittaja Aihe: Ruokaa ja leipomuksia.  (Luettu 121813 kertaa)

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #150 : 15.12.2014 16:30:29 »
Hei vaan suklaaleipurit!  :D
Pumpuli, kiva että Justiinalla on nyt kakku. Ohje oli oikeasti marraskuussa Savon Sanomissa. Katson aina helpot ja halvat reseptit sillä silmällä... olen kyllästynyt fiineihin ohjeisiin, joiden aineksia pitäisi lähteä hakemaan Kuopion erikoisliikkeistä. Varsinkin Hesarin ruokatorstain ohjeet ovat nykyään kuin toisesta todellisuudesta.

Pumpuli, minä käytin leikkuulautaa ja julmetun suurta leikkuuveistä. Sillä louskutin palasia suklaasta. Jäivät vähän sattumiksi, mutta ei se mitään.

Hemuli, luulen että piirakkavuokaan siksi, että kyseessä on pikainen leipomus. Paistoaikaa tarvitaan lisää, jos kakkuvuokaan laittaa. Yksinkertainen annos kypsyy 15 minuutissa, kakku tarvitsee yleensä tunnin. Kaksinkertaisesta annoksesta syntyy kai tavallisen kokoinen kakku. ?

Lisäys suklaakakkuun:
Vähensin tupla-annoksen sokerimäärää. Laitoin n. 2 dl, koska suklaastakin tulee makeutta, mikäli se ei ole kaikkein tumminta suklaata.
(Lisäsin edelliselle sivulle myös tämän. Mielestäni kakusta tulee suklaan kanssa helposti oikein ällömakeaa.)

« Viimeksi muokattu: 15.12.2014 17:18:43 kirjoittanut Justiina »

Hemuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 979
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #151 : 15.12.2014 21:16:12 »
Nyt ei paljoa kannattaisi leipomisistaan repostella mitään. Tänään oli päivä, jolloin ei oikein mikään onnistunut. :(  Limput olivat vähän liian kauan uunissa, ohjeen mukaan kaksi tuntia, mutta vähempikin olisi piisannut.
Samoin kävi sen Justiinan suklaakakun kanssa. Laitoin sen sellaiseen vuokaan, jota en ole aikoihin käyttänyt, mutta kun se oli pienempi. Ei ollut kuin 50 minuuttia, mutta tumma kakku tuli liiankin tummaksi. Maku oli kyllä "kohillaan", kun sitä palanutta reunaa leikkasi pois, vaikka sen 3 desiä sokeria siihen laitoinkin.
Kyllä mä sitä vielä teen toisenkin kerran, kiitos vaan Justiina ohjeesta. :D
 Aina on mukava saada jotain uusiakin ohjeita.
- Unohda virheet joita ei voi korjata,
mutta älä erehdysten tuomaa oppia. -

Hemuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 979
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #152 : 16.07.2015 19:52:04 »
Nostanpa tämänkin ketjun "framille" pitkästä aikaa.
Mitään uutta reseptiä ei ole antaa, mutta täältä löytyy paljon hyviä ennestään.
Itse hain "broileripiirakan" ohjetta ja innostuin lukemaan ketjua muutenkin.

Jos teillä on hyviä reseptejä, niin tänne vaan... :)
- Unohda virheet joita ei voi korjata,
mutta älä erehdysten tuomaa oppia. -

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #153 : 17.07.2015 15:21:24 »
Senkin uhalla, että justiinoitan koko etusivun, vastaan tähänkin.  ::)
En muista, olenko laittanut tänne joskus lehtikaalipiirakan ohjeen. Voisi tietysti tarkistaa, mutta olkoon...

Meillä syötiin lounaaksi salaattia ja tätä Marttojen Pähkinäistä lehtikaalipiirakkaa:


Pohja:
2 1/2 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia
3/4 dl rahkaa
Täyte:
250 g tuoretta lehtikaalia
3 punasipulia
öljyä
1 tl suolaa
1 maustemitta pippuria
2 dl juustoraastetta
1- 2 dl saksanpähkinöitä
3 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
1 dl maitoa


1.Sekoita margariini ja jauhot sormilla nyppien. Lisää rahka ja sekoita taikina tasaiseksi.
2.Vuoraa piirakkavuoka (24 cm halkaisijaltaan) taikinalla jauhotuin käsin, myös reunat.
3.Pistele taikina haarukalla ja anna seistä kylmässä noin 30 minuuttia.
4.Hienonna lehtikaali ja keitä sitä muutama minuutti vedessä ja valuta. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuullota öljyssä sipulit ja kaali. Mausta seos suolalla ja pippurilla.
5.Esipaista pohjaa 200 asteessa noin 10 minuuttia.
6.Lisää kaali-sipuliseokseen juustoraaste. Levitä kaali-sipuli-täyte ja karkeaksi rouhitut saksanpähkinät esipaistetun pohjan päälle. Sekoita keskenään kananmunat, ruokakerma ja maito. 
7.Kaada munamaitoseos täytteen päälle ja paista uunissa 35-40 minuuttia.

Omat lehtikaalit ovat  kasvaneet komeiksi ja tähän asti säilyneet tuholaisilta. Kukkakaalin taimet kävi ilmeisesti pihapupu napsimassa parempiin suihin. Kumma kyllä, lehtisalaatti on säilynyt kasvulaatikossa.





Inkeri

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 175
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #154 : 17.07.2015 21:55:29 »
Hyvä, hyvä, kun Hemuli nosti tämän ketjun framille, niin löysin sen maittavan kaalisalaatin ohjeen jälleen täältä. Tein sitä vuosia sitten, mutta jotkut asiat unohtuvat...ihme kyllä :-[.

Olipa sivuilla kakkua jos monenmoista, suklaa,appelsiini,kesäkurpitsa ja Vironperäläistäkin löytyi, ja ihana omenapiirakka ekana,,,namiskaa :)
Mielenkiintoinen tuo leivänjuuren ohje, onko kukaan leiponut leipää sillä juurella?

Tervehdyttävät voinnit Hemulille , ja  jokaiselle jauhopeukalolle :D
Kaikki on mahdollista, paitsi pyöröovissa hiihtäminen !

Anniliisa

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 938
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #155 : 26.07.2015 10:01:50 »
Helppo konsti saada lomalaiset iloisiksi kun saavat heräillä tuoreen leivän tuoksuun vaikka ei olekaa marketin paistopistettä vierellä.
Tämä pataleivän ohje oli Me-Naiset lehden juhannusnumerossa ja olen sen hyväksi ja helpoksi testannut.
 Pataleipä.
 7dl vehnäjauhoja......korvasin kaksi desiä grahamjauhoilla kuidun takia.
 2 tl suolaa...vähempikin riittää...
 1tl kuivahiivaa ja 3,5dl kädenlämpöistä vettä.
Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää vesi.sekoittele löysäksi taikinaksi.
peitä kulho tiiviisti kannella tai tuorekelmulla ja anna nousta reilu puoli vuorokautta,yön yli ,huoneen lämmössä.

Aamulla kannellinen pata,käytin arabian kokkipataa, laitetaan kylmään uuniin ja uuni lämpenemään 240 ast.Sekoitin vielä vähän grahamjauhoja taikinaan ja annoin levätä hetken.kippaa sekoitettu taikina kuumaan pataan , ja kansi kiinni .Anna leivän paistua 30 min ja poista kansi.
paista vielä ilman kantta 15 min.Kumoa valmis leipä ritilälle jäähtymään.
Laitoin nokareen voita padan pohjalle varmuuden vuoksi,hyvin leipä irtosi padasta.


Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #156 : 21.09.2015 17:00:37 »
Kukaan ei varmaan enää syö tai leivo... edes Hemuli?  ;) Missä oot?

Pulinoissa mainitsin puolukkapiirakasta. Ohjeitahan on kansiot pullollaan, mutta laitan tähän vielä yhden joukon jatkoksi. Olen joskus leikannut sen aikakauslehden sivuilta, mutta resepti on jäänyt kokeilematta. Sattui olemaan melkein kaikki tarvikkeet kotona, joten katsoin, mitä siitä tulee. Tuli todella hyvä! (= "Itte moon aina itteeni kehunu ja hyvin olen kehutuksi tullu!")

PUOLUKKAPIIRAKKA

1 kananmuna
3/4 dl sokeria
100 g pullomargariinia
2½ dl vehnäjauhoja (tai 1 dl grahamjauhoja ja 1½ dl vehnäjauhoja)
1 tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria

täyte:
4 dl vaniljajogurttia (tai jogurttia ja 2 tl vaniljasokeria)
2 kananmunaa
½ -1 dl sokeria (jogurtin makeudesta riippuen)
1 rkl maissitärkkelystä
4 dl puolukoita

1. Vatkaa muna ja sokeri sekaisin, lisää rasva ja lopuksi jauhot.
2. Levitä taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille.
3. Sekoita täyte ja kaada pohjalle.
4. Ripottele päälle puolukat, paista 200°/ 25-35 minuuttia. Peitä lopussa leivinpaperilla, jos reunat tummuvat liikaa.

;;;;;;;;;

Anniliinan vinkkaama leipä on kokeilematta, koska ikinä en muista kuivahiivaa kaupasta!
« Viimeksi muokattu: 21.09.2015 17:03:51 kirjoittanut Justiina »

Viola

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 204
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #157 : 21.09.2015 17:37:23 »

 Minä  olen siirtynyt käyttämään vallan kuivahiivaa,on sitten aina kaapissa jos leipomusinspis iskee.
Jos voit avata solmun kielelläsi, älä käytä hampaita.

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #158 : 27.09.2015 17:11:12 »
Nyt pataleipä on onnistuneesti kokeiltu. Syötävää tuli, vaikka laitoin vain pienen osan tavallista ydinvehnäjauhoa. Ohje toimii terveellisemmälläkin jauhosekoituksella.

Hemuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 979
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #159 : 04.10.2015 22:25:27 »
Kukaan ei varmaan enää syö tai leivo... edes Hemuli?  ;) Missä oot?

Heips!
Täällähän minä - syön (kai vähän liikaakin!) ja leivonkin aina kun pakastin alkaa näyttää tyhjää pullasta ja leivän puolesta.   ;)

Pitikin kysymäni porkkanaloorasta, miten sen teette? Olen aina ennen laittanut siihen riisiryynejä, mutta sain kerran ystäväni tekemää laatikkoa, johon hän oli laittanut korppujauhoja ja oli oikein hyvää.  Nyt tein niin, että laitoin siihen mannaryynejä ja oli mielestäni parempaa kuin riisin kanssa. Tosin en ole erikoisemmin porkkanalooran ystävä...
- Unohda virheet joita ei voi korjata,
mutta älä erehdysten tuomaa oppia. -

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #160 : 05.10.2015 16:04:11 »
Hei taas, kiva kuulla Hemulista!  :)

Porkkanalaatikkoon en laita riisejä. Teen, jos teen yleensä, laatikon mannasuurimoitten kanssa. Kauan sitten löysin marttojen joulusivuilta helpon ohjeen ja sitä käytän tavallisesti.
Jokin aika sitten luin lehdestä nuoremmasta naisesta joka pitää ruokablogia isoäitinsä keittokirjan ohjeita kokeilemalla. Olen selaillut noita ohjeita. Miten onkaan tullut lapsuus mieleen tuoksuineen, makuineen!

http://isoaidinreseptilla.blogspot.fi/2010/12/porkkanalaatikko.html

Tuossa pitäisi olla porkkanalaatikko korppujauhojen kera. Sekin on tuttu muisto. Kannattaa katsella muitakin reseptejä varsinkin silloin kun nykyajan monimutkaiset ohjeet kyllästyttävät.



« Viimeksi muokattu: 05.10.2015 22:05:50 kirjoittanut Justiina »

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #161 : 21.10.2015 17:24:04 »
Näyttääpä siltä, että Puupään Justiina se vain syö ja ruuasta puhuu puhumasta päästyäänkin.

Viime viikolla löysin netistä mielenkiintoisen reseptin kurpitsalaatikosta. Siihenkin käytetään korppujauhetta, muuten ohje muistuttaa porkkana- tai lanttulaatikon reseptiä. Laatikkoon upposi neljä minikurpitsaa.
Jäljellä on vielä pari pientä ja kaksi suurta kurpitsaa, loput 23:sta kurpitsasta on säilötty, syöty keitoissa tai paistettu uunissa lohkoina.

Kurpitsalaatikko on todella leppoisaa syötävää, ei sellaista "röyhtöä" kuin lanttulaatikko pahimmillaan.

pumpuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 903
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #162 : 26.10.2015 11:11:37 »
Pumpulikin vaan syö ja puhuu ruuasta!  ;)

Lähikuppias onnstui myymään minulle aika "köntin" possun etuselkää! En ole aikoihin moista laittanut. Mitä, mitä? Uuniinko? Mitä mausteita? Kauppias kehoitti hieromaan karkealla suolalla.

Missä lämpötilassa, kuinka kauan? Mitä lisukkeita? Jos tulee hyvää, niin käyn hakemassa toisenkin "köntin". Sitä lähtee sieltä nyt puoli-ilmaiseksi.

Nyt kyllä paistoin aika keon lihapullia, kun pojanpoika 17 vee tulee illalla saunaan. Tulee suoraan koulusta, sillä on varmaan suden nälkä. Mietin, kuinka suuren kattilallisen teen sitä pottumuusia. Mustikkarahkaa jälkiruuaksi.  ;D

Viola

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 204
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #163 : 26.10.2015 12:32:44 »
Pumpuli tee paljon :) nykylapset saa harvoin kunnon perunamuussia ja lihapullia.

Se on aitoa mummun ruokaa ja se kelpaa.
Jos voit avata solmun kielelläsi, älä käytä hampaita.

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #164 : 26.10.2015 15:36:16 »
Pumpuli, lihapullat maistuvat poikapuolisille lapsenlapsille, se on testattu muutamankin kerran. Hyvä valinta!

Lihapalan paistaisin uunissa paistopussissa juuresten kanssa tai laittaisin vuokaan ja paljon juureksia ja sipuleita vierelle. Sikaa paistellaan pitkään ja matalassa lämmössä kituutellen. Ei ole pikaruokaa se.  :)

http://www.hookoo.fi/lihakoulu/lihan-valmistaminen-ja-sailytys/kasittelyohje/porsaan-niskan-ja-etuselan-hauduttaminen/

Tuossa tarkempia lämpötiloja. Suolan ja pippurin lisäksi voisi pintaan ripotella jotakin tex-mexiä, jos mausteisesta tykkää. Minä yleensä ripottelen kotoisia kuivattuja yrttejä mitä milloinkin. Mutta jos samaan pussiin laittaa useita erilaisia juureksia ja sipuleita, makuja tulee mukavasti. Bon apetit, sanoo ulkomaalainen! :)