Kirjoittaja Aihe: Ruokaa ja leipomuksia.  (Luettu 124452 kertaa)

Annuska

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 789
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #135 : 05.07.2014 18:41:37 »
Täytyy minunkin kokeilla sitä kun satun näkemään. Tuossa lähimarketissakin olen nähnyt  noita Kivikylän tuotteita joitakin. Voi olla tuotakin Pulled Porkia. Täytyykin katsoa tarkemmin kun menen kauppaan.

Hemuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 979
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #136 : 03.08.2014 11:12:55 »
Ruoanlaittoon kuuluu tämäkin.

Keitin marjariisipuuroa ja kuinkas sattuikaan, niin paloi teräskattila jonniin verran pohjaan. :(
Eikä sitten muuta kuin etsimään netistä ohjeita puhdistamiseen ja löytyihän niitä.
Laitoin vähän vettä kattilan pohjaan kiehumaan, siihen 2-3 lusikallista soodaa, kyllä tuli puhdasta ja äkkiä.

Että tälläinen tapaus tällä kertaa. :D

- Unohda virheet joita ei voi korjata,
mutta älä erehdysten tuomaa oppia. -

Hemuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 979
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #137 : 20.08.2014 20:01:09 »
Kävin päivällä hakemassa tästä ketjusta Annuskan appelsiinikakun ohjeen ja tuli mieleen, että eikö kellään ole mitään uusia ohjeita? ::)
Vai onko vanhat ohjeet niin hyviksi havaitut, että tehdään niitä vaan.
Eipä silti, vanhoilla tulee täälläkin mentyä eikä niillä helteillä viitsinyt paljoa muuta tehdä kuin ne pakolliset, että hengissä pysyttiin. :D
- Unohda virheet joita ei voi korjata,
mutta älä erehdysten tuomaa oppia. -

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #138 : 20.08.2014 20:33:42 »
Vanhoilla mennään täälläkin. Oikeastaan en ole leiponut mitään helteiden vuoksi. Maanantaina tein kesän ensimmäisen mustikkapiirakan Mamman marjapiirakan ohjeella.

Ruoka on ollut kasvisvoittoista oman kasvihuoneen ja leikkipuutarhan antimien hyödyntämistä. Perunatkin maistuvat hyviltä suoraan maasta nostettuina.

Anniliisa

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 938
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #139 : 16.11.2014 10:42:03 »
Korpelan Kakko sanan innoittamana tutkailin näitä erilaisia leipien ilmaisuja tuolta nettisivuilta.
Sielllä sanotaan kyllä että kakko on hiivaleipä,vieläpä maitoon tehty ja vehnäjauhoista.
Mutta minne on hävinnyt kunnon ohrarieska.Ei ole kovin kauan kun se oli savolaisten maatalojen lauantaileipomus.
Ei mikään lapin rieska vaan kunnollinen juureen tehty ohraleipä.Ulkonäkö vähän sama kuin tuolla kakollakin,mutta aineina
ensin ohut juuri ruisjauhoista sitten taikinaan ohra ja vähän myös vehnäjauhoja.
Ja niin ihana maku,leipä maistui leivälle.
Toivottavasti Justiina muistaa myös tämän herkun.Moni päiväläinenkin sai aina lauantaina sellaisen kainaloonsa työviikon päätteeksi.

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #140 : 17.11.2014 11:27:36 »
Toivottavasti Justiina muistaa myös tämän herkun.Moni päiväläinenkin sai aina lauantaina sellaisen kainaloonsa työviikon päätteeksi.

Rieskan maku ja tuoksu ovat muistissa. Ohrarieska oli parasta uunista otettuna, vielä pari päivää maku oli paikallaan, mutta jo alkuviikosta se oli vähän tympeää.
Mutta tehtiinkö teillä nyrkkirieskaa? Sekin oli hyvää heti paistamisen jälkeen. Entä tunnetaanko nyrkkirieska muissa maakunnissa?

Hiivaleivällä on monta nimeä, on rieska, kakko, rievä... mitä muita?

http://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/vanhanajan-nyrkkirieska

Meillä ei käytetty hiivaa nyrkkirieskataikinassa. Linkin tapaan sitä tehtiin, kylmä taikina hyvin kuumaan uuniin.

« Viimeksi muokattu: 17.11.2014 11:32:38 kirjoittanut Justiina »

KROPSU3

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 89
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #141 : 18.11.2014 20:45:12 »
 Oikeenkos juurrutettua limppua .. Se ei ole oikein huittisten perinnettä. Karjalasta tulleet emännät
 sitä mun muistikuvani mukaan leipoivat. Ruisleipä, vartaassa kuivattuna, on kyllä mukula-aikasta herkkuani.
 Taata sitä höyläili,, oikea puuhöylä oli nurippäin puuruuhen päällä,,sihen kuivaa leipää höylättiin.. oli muuten ,HYVVÄÄ, jos silavan suoleveteen sekoitteli.. 4-kyt lukua muistelen..

Anniliisa

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 938
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #142 : 19.11.2014 07:27:18 »
Niinhän se varmaan on kuin Kropsukin muistelee.Siellä vakka-Suomessa on ollut viljavammat pellot ja vehnää viljelty enemmän..Meillä täällä savon ja karjalan puolella on paljon samoja perinteitä ruokien ja leipomusten suhteen.

Niinkuin nuo paistit ja piirakatkin...Sitten se Rosolli ,meillä se on talvinen juhlaruoka,syödään ainakin joulupöydässä.Siellä länsi puolella  te sitä teette uusista kasviksista  pellosta suoraan kesäruuaksi,niin olen ymmärtänyt.

Mutta nyt tuli ilmoitus että saan taas uusitun passini.Tyttäreni  lupailee suoraa lentoa  Miamin aurinkoon..

Aarno Korpela

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Viestejä: 376
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia. taikinan juuri
« Vastaus #143 : 20.11.2014 08:48:06 »
Kyllä kuvasssa oleva ruislimppu oli juureen tehty.

Kun ennen vanhaan leivottiin rukiista reikäleipiä vartaisiin kuivumaan, niin juuri oli taikinakaukalossa reunoihin kuivuneena. Hiivaa ei siis käytetty. Juuri uunista tullut ruisleipä on miltei parasta, mitä lapsuudesta muistan. Yhtä hyvältä maistui kuivuneista ruisleivistä irroneet kaarevat reunat. Reunoja irtosi varsinkin silloin, kun ruisjauhot  olivat hyviä.

Kropsun mainitsema taatan leipähöylä oli minulle uutta, mutta ei se, että kuivaa ruisleipää kastettiin ruokapöydässä olevaan siansuolaveteen (Huittisten pitäjäruoka). Nämä muistelut vievät Kropsun tavoin 1940-luvulle. Ruis oli itsevljeltyä ja käytetty jauhoiksi Loiman myllyssä. Oma taiteen lajinsa oli leivinuunin lämmitys ja on tänä päivänä.

Tässä kylässä oli myös kivi, jonka päällä kyläläiset yhdessäkin leipoivat leipää taivasalla. Tiedän kiven, mutten miten sillä leivottiin, sitä ei ole minulle kukaan osannut kertoa.

Jos jollakulla olisi tietoa tästä, olisin kiitollinen tiedosta.

Haluaisin tietoa myös, oletteko itse ja miten valmistaneet ruistaikinan juurta?

ja vieläkin yksi kysymys, miten herätätte hiivan, kun alatte leipomaan?


Tuo leivinkivi herätti haaveen ulosmuuratusta leivinuunista - haave tuskin toteutuu. Tosin hain esille Antti Hyryn finlandiapalkitun Uuni-teoksen.
Sain postista kalenterin, jonka kannessa oli teksti: "Aina voi oppia enemmän". SE antaa oman säväyksensä wanhan ihmisen elämään.
Huomisesta on kuukausi Tuomaanpäivään  :) Pitäne jo harjoitella kilttinä olemista.

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia. taikinan juuri
« Vastaus #144 : 21.11.2014 11:20:20 »

Haluaisin tietoa myös, oletteko itse ja miten valmistaneet ruistaikinan juurta?


Syntyi hauska mielikuva taatasta leipää höyläämässä ja pikkuisesta Kropsusta leipäviipaletta odottamassa. Tässä on taas maakuntien ero nähtävillä. Me itäsuomalaiset olemme pehmeän ruisleivän syöjiä, länsisuomalaisilla oli kovaa varrasleipää jota sopi vaikka höylätä. Lieneekö vielä samoin?
Meillä ei ole leipäuunia, joten nykyään kaikki leipä ostetaan kaupasta. Sopii hyvin näin laiskalle  emännälle.  Joskus joku vieras tulee käymään leipä kainalossa. Mikäpä sen parempi tuliainen.

Leivän juuren tekemisestä luin kerran Marttojen sivuilta.

Näin teet leivän juuren:


Leivän juurta voit saada lähimmästä leipomosta, tutuilta ja naapureilta. Joillain paikkakunnilla myös joistakin ruokakaupoista voi ostaa leivänjuurta. Voit myös tehdä leivän juuren itse.


1. päivä

 3 rkl ruisjauhoja

3 rkl haaleaa vettä

[b]•Ainekset sekoitetaan pienessä lasipurkissa ja purkki laitetaan lämpimään paikkaan kahdeksi päiväksi esimerkiksi jääkaapin päälle niin, että kansi on löyhästi kiinni ja ilma pääsee vaihtumaan.

 3. päivä

2 rkl ruisjauhoja

2 rkl haaleaa vettä

•Lisätään lisää jauhoja ja vettä ja annetaan olla purkin vielä päivä samassa paikassa.

 4. päivä

•Juurta voi nyt käyttää hapanjuurileivän tekemiseen. Juuri on aluksi lievästi hapanta, mutta voimistuu sitä mukaa kun valmistat hapanleipää.

 
« Viimeksi muokattu: 21.11.2014 11:22:51 kirjoittanut Justiina »

Aarno Korpela

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Viestejä: 376
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #145 : 21.11.2014 12:08:08 »
Kiitos Justiina ohjeesta

Hienosti loit mielikuvaa pikku-Kropsusta, kun taata höyläsi reikäleivästä lastuja pikkuisellekin.

amk


Hemuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 979
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #146 : 13.12.2014 17:49:17 »
Lauantaiehtoota!

Kovin on hiljaista, kaikki tietysti "höösäävät" sen joulun takia. ::)

Olen minäkin sen verran edistynyt, että siirappipiparit on tehtynä. Siinäkin menin sieltä missä on aita matalin - ostin nimittäin valmista taikinaa. Yhtälailla olisi voinut ostaa piparit valmiina, ihan ovat kaupan makuisia. Kyllä itse tehdyt olisivat parempia, vaikka sen itse sanonkin.
Kävi muuten hyvä tuuri, kun olin aloittelemassa kaulimista niin sattui miniä tulemaan ja suit sait leipoi kaikki. Enkä yhtään laittanut hanttiin, että voivoi, älä nyt, ei sun tartte....Paistamisen otin kontolleni ja ihan nautinnolla istuin aina sen aikaa kun pellillinen kypsyi.

Siinä sitten on se mitä meillä on tehty joulun hyväksi.
Maanantaina täytyy mennä ostamaan limpun aineksia, viime vuotiseen tapaan tilasin taas laatikoita eräästä lounasruokalasta, lanttulaatikkot pitää tehdä itse, että saa sen joulun tuoksun, kaupan soseesta sekin.

Eikö tämä ole ihan luvallista, vai pitäiskö hosua itsensä näännyksiin parin kolmen päivän takia?
Ajattelen, että aikani olen tehnyt, nyt voi ottaa hiukan rennommin tai laiskemmin, miten vaan.

Viime yönä saatiin maa valkoiseksi, mutta mahtaneeko se lumi pysyä jouluun asti. Nyt on pikkupakkkanen luvassa vielä ainakin huomiseksi.

Hyvää viikonvaihdetta, älkää raatako itseänne uuvuksiin! :D
- Unohda virheet joita ei voi korjata,
mutta älä erehdysten tuomaa oppia. -

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #147 : 14.12.2014 12:03:53 »
Ei höösätä! Mitä vanhemmaksi tulen, sitä kielteisemmin suhtaudun entisiin "välttämättömyyksiin". Leivon ensi viikolla puoli annosta pipareita ja yhden taatelikakun, kun tarvikkeet on hankittu. Salaatteja ja laatikoita taidan ostaa kaupasta, kinkusta ei ole edes keskusteltu. Jos jotakin teen, teen punajuuri-homejuustolaatikkoa. Tänä vuonna jää imelletty perunalaatikkokin tekemättä.
Jos viitsin, teen pienen annoksen rahkavoitaikinaa ja siitä muutaman tortun. Viime vuonna ostin torttutaikinaa kaupasta ja levyjä löytyi pakastimesta vielä heinäkuussa. Tein niistä silloin pasteijoita.
Menemme aattona tyttären perheen joulupöytään. Siellä on aina tarjolla perinteisen joulun antimet. Kotona ollaan sitten kahdestaan loput juhlapäivät kevyemmillä tarjoomuksilla.

Eilen leivoin pikaisen suklaakakun iltateelle:

Nopea suklaakakku
 
1,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl kaakota
1 kananmuna
0,5 dl maitoa
0,75 dl öljyä
suklaata

Sekoita sokerit, vehnäjauho, leivinjauhe ja kaakao. Lisää kananmuna, maito ja öljy. Sekoita nopeasti taikinaksi. Lisää suklaarouhe, jos haluat. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan. Paista 175 asteessa 15 minuuttia.

Tein kaksinkertaisen annoksen, koska ohje näyttää pieneltä. Paistoaikaa lisäsin kymmenisen minuuttia. Tummaa suklaata rouhin taikinaan noin puoli levyä. Kananmunia vatkasin kevyesti, että rakenne rikkoontui kunnolla.

Juu, ei raadeta ollenkaan! :)

Lisäys suklaakakkuun:
Vähensin tupla-annoksen sokerimäärää. Laitoin n. 2 dl, koska suklaastakin tulee makeutta, mikäli se ei ole kaikkein tumminta suklaata.



« Viimeksi muokattu: 15.12.2014 17:15:32 kirjoittanut Justiina »

pumpuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 903
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #148 : 15.12.2014 12:47:00 »
Näytti niin helppotöiseltä tuo Justiinan suklaakakku. Siispä kokeilemaan. Eniten aikaa meni, kun en keksinyt, millä saan suklaasta lastuja!  :-[  Juustohöylä, raastinrauta......kunnes muistin perunankuorimisveitsen!

Tuli kaunis ja herkullinen. Tuunasin sitä vähän. Eli päällystin punaisilla viinimarjoilla. Hapanta ja makeaa.

Siitäkin hyvä, että on nopeatekoinen. Jos vaikka tulee yllätysvieraita!  ;) Päiväkahvin kanssa nyt aluksi, vaikka ei päiväkahviseuraa olekaan.

Ristitsin kakun Justiinan suklaakakuksi.

Hemuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 979
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #149 : 15.12.2014 13:46:56 »
Katselin minäkin Justiinan suklaakakun ohjetta sillä silmällä, että sitä pitää kokeilla tehdä.
Mutta miksi piirakkavuokaan? Kakkuvuokaa minä ajattelin...

Nyt on "Jorman joululeipä"-taikina nousemassa tai limppuja minä siitä aion leipoa.

Ne vähät lumet ovat sitten häipyneet ja vettä sataa kuin aisaa. Mistähän sekin sanonta on peräisin?
Ei ole mitään mieltä ylentävää tähän aikaan vuodesta katsella tuollaista vesisadetta. :(
- Unohda virheet joita ei voi korjata,
mutta älä erehdysten tuomaa oppia. -