Kirjoittaja Aihe: Ruokaa ja leipomuksia.  (Luettu 87897 kertaa)

Hemuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 979
    • Profiili
Ruokaa ja leipomuksia.
« : 09.10.2012 18:17:45 »
Miten on, ottaisikohan tälläinen aihe tuulta purjeisiin. Voitaisiin kirjoitella kaikkea ruokaan ja leipomiseen liittyvää.
Hyväksi koettuja reseptejä  ja kaikkea mitä nyt aihe mieleen tuo, juomapuoltakaan ei tarvii unohtaa.
Tämä tuli mieleen, kun aamupäivällä tein omenapiirakkaa, jota jo yli neljäkymmentä vuotta sitten kotona käydessäni tein. Varmasti joka syksy olen sitä tehnyt, jos vain omenia on omasta trekoolista löytynyt.

Omenapiirakka.

150 g voita
2 kkp sokeria
4 munaa
2 kkp maitoa
3kkp vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Täyte

2 litraa omenia
1½ kkp sokeria
kanelia

Voi ja sokeri vaahdotetaan, siihen lisätään munat yksitellen hyvin vatkaten.
Lisätään maito ja jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu.
Seos kaadetaan uunipannuun.
Päälle laitetaan kuoritut ja viipaloidut omenat viistoon rivittäin puoliksi taikinan peittoon.
Päälle sirotellaan kaneli ja sokeri.
Paistetaan 200:ssa asteessa kauniin ruskeaksi.
- Unohda virheet joita ei voi korjata,
mutta älä erehdysten tuomaa oppia. -

Annuska

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 789
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #1 : 09.10.2012 19:05:00 »
Kiitos Hemuli ohjeesta.Nyt on ainakin omenia ollut ihmisillä yli tarpeenkin.Hyvä omenasato on tullut ainakin täällä meilläpäin.Olen myös varma että teit hyvän aloituksen.Aihe varmasti kiinnostaa monia.Tuon sanasi trekooli näen ensimmäistä kertaa.Ymmärrän kyllä että tarkoitat kai omaa puutarhaa.

Minähän tein tänään kahvikakkua.Miten noita merkkejä muuten käytetään?Olen ihan uuno niiden suhteen.Sinulla kun lukee nimet vihreällä.

Appelsiinikakku

200g voita tai margariinia
2dl sokeria
3 munaa
3dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
2tl leivinjauhetta
noin 1dl appelsiinimarmeladia  (omena ja aprikoosikin käy)Minulla oli Saarioisten paistonkestävä marmeladirasia josta laitoin kakkuun puolet.

Voi ja sokeri vaahdotetaan ja siihen lisätään munat yksitellen hyvin vatkaten.
Lisätään jauhot joihin leivinjauhe on sekoitettu vaikka vuorotellen marmeladin kanssa.
Laitetaan korppujauhotettuun vuokaan ja paistetaan 175 asteessa noin 50min.

Minusta se on helppo tehdä ja vaihtelen välillä marmeladeja.Ja ainahan voi tehdä omia kokeiluja.
« Viimeksi muokattu: 09.10.2012 19:22:39 kirjoittanut Annuska »

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #2 : 09.10.2012 23:16:26 »
Viimeksi leivoin kesäkurpitsakakkua Kotilieden ohjeella.
 
http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/kaiserin-kesakurpitsakakku

Kesäkurpitsaa tuli paljon. Sitä on syöty ja säilötty monin tavoin. Vieläkin muutama pötkylä odottaa toimenpiteitä.


Hemuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 979
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #3 : 11.10.2012 11:21:46 »
Tein taas pitkästä aikaa marinoitua kaalisalaattia.
Se on mielestäni niin hyvää, että annan reseptin teillekin. Voipi olla joillekin tuttu, kun olen sitä muuallakin mainostanut.
En malta mitään pitkään odotella, kun sitä jo maistelen.

Marinoitu kaalisalaatti.

1 valkokaali (noin 1 kg)
2 sipulia
1-2 porkkanaa
1 (punainen) paprika

Marinadi
1 dl sokeria
1 dl omenaviinietikkaa
2/3 dl öljyä
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Sekoita keskenään ohuiksi suikaleiksi leikattu kaali, hienonnettu sipuli, raastettu porkkana ja kuutioitu paprika. Keitä marinadin aineksia pari minuuttia ja kaada kuuma liemi salaatin päälle. Anna maustua jääkaapissa 1-2 vuorokautta sekoitellen välillä. Lisää annoksen päälle halutessasi esimerkiksi raejuustoa sekä persiljaa ennen tarjoilua. Tämä salaatti pysyy hyvänä marinadin ansiosta jääkaapissa noin viikon.
- Unohda virheet joita ei voi korjata,
mutta älä erehdysten tuomaa oppia. -

pauliina

  • Vieras
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #4 : 11.10.2012 11:40:00 »
 Kovasti paljon kiitoksia Hemuli, reseptistä.

 Siitä saa mukavasti vierasvaraakin jos sattuu ruokavieraita piipahtamaan :).

Annuska

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 789
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #5 : 11.10.2012 19:09:10 »
Kiitos Justiinalle ja Hemulille.Onko Justiinalla ollut kasvamassa kesäkurpitsoja kun olet säilönyt monin eri tavoin.Minäkin olen joskus tehnyt aikoinaan jotain kurpitsa-salaattia vai pikkelssiäkö oli koska siihen tuli etikkaa muistini mukaan.Minua kyllä on kiinnostanut kesäkurpitsa ja olen tehnyt siitä moussakan tapaista laatikkoakin.Olen sitä kyllä joskus tehnyt oikein munakoisostakin.Ne molemmat ovat sellaisia että tulee ihan liian harvoin käytettyä.Bataatti minua kiinnostaa myös mutta olen vain maistanut valmista jotain Saarioisten bataattilaatikkoa foliovuoassa.

Hemuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 979
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #6 : 11.10.2012 21:05:37 »
Kiva, kun reseptit kiinnostaa.

Ostin joskus bataattia ja laitoin sen lanttulaatikkoon, en osaa sanoa, että se siinä mitenkään olisi säväyttänyt.
Yksistään siitä laatikkoa tehtäessä taitaisi korvata imellytettyä perunalaatikkoa.
Pitääpä joskus kokeilla, jouluksi ehkä. Hinnaltaan se oli muistaakseni aika arvokasta.
- Unohda virheet joita ei voi korjata,
mutta älä erehdysten tuomaa oppia. -

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #7 : 11.10.2012 21:56:47 »
.Onko Justiinalla ollut kasvamassa kesäkurpitsoja kun olet säilönyt monin eri tavoin.

Kyllä oli, kolme kappaletta. Pukkasivat vimmatusti satoa. Pakastin niitä viipaleina ja raasteena talven varalle, sitten tein hilloa omenasta, kesäkurpitsasta ja marja-aroniasta sekä puolukka-kesäkurpitsahilloa hillosokerin avulla. Luulin, että edelliseen pitäisi olla oikeaa kurpitsaa, mutta kiinteä kesäkurpitsa sopi oikein hyvin.

Etikkasäilykettä en tänä vuonna tehnyt.
Kakkua kannattaa kokeilla, se on yllättävän hyvää. Ainoastaan soodaa vähän vierastan ja ihmettelen, kun kakussa ei ole hapanmaitotuotteita. Tuoreessa kakussa soodan haju tuntui selvästi.

Olemme syöneet kesäkurpitsaa laatikkona, sosekeittona ja friteerattuna (pannulla öljyssä kuullotettuna) lisäkkeenä. Niin, ja wokattuna muitten kasvisten kanssa. Melkein miten vaan, muttei kermavaahdolla kuorrutettuna  ;D

Hemulin vinkkaama kaalisalaatti on todella hyvää. Kokemusta on. Jossakin ohjeessa porkkanaa ei laiteta ollenkaan, mutta minustakin porkkanan ja kaalin liitto toimii maun ja ulkonäön suhteen hyvin.

Anniliisa

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 938
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #8 : 12.10.2012 11:39:53 »
Puolukkakakku.

   5di vehnäjauhoja
   3dl sokeria
   1.5tl soodaa
   2tl piparkakkumaustetta
   sekoita kuivat aineet,

   1dl ruokaöljyä
   3dl maitoa.
   2 kananmunaa
   1,5dl puolukkasurvosta
   sekoita ja laita varovasti sekoitellen jauhoseokeen.
  Laita voideltuun melko suureen vuokaan ja paista 175 ast. noin tunti..
 On kevyempi mutta maukas kakku. ainakin meille painoamme tarkkaileville..

 






Hemuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 979
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #9 : 12.10.2012 18:26:57 »
Kyllä nyt riittää kakkureseptejä kokeiltavaksi.
Annuskan appelsiinikakun tein tänään ja hyväksi on havaittu, kiitos ohjeesta.
Ihanan pehmeää, perunajauhot varmaan tekevät sen pehmeäksi.
Seuraavalla kerralla kokeilen siihen omenahilloa, sitä kun on omasta takaa.

Omenahilloa tulee myös seuraavaan kakkuun, jota olen usein tehnyt.

Vironperän kakku.

3 dl maitoa
3 dl sokeria
4,5 dl jauhoja
2 tl soodaa
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1,5 dl voisulaa
1 dl omenasosetta
3 rkl calvadosta

Sekoita kaikki aineet rivakasti vatkaten tai monitoimikoneessa. (älä kuitenkaan sekoita liian kauan, ettei tule sitkeää). Kumoa taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteessa runsas tunti.

Meillä mitään calvadosta, konjakkia olen joskus laittanut, mutta ilmankin voi tehdä. 
Mitenkäs Vironperällä, kun Johannes oli vallan absolutisti!  :D


- Unohda virheet joita ei voi korjata,
mutta älä erehdysten tuomaa oppia. -

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #10 : 23.10.2012 20:06:37 »
Onko kukaan leiponut tai kokannut jotakin maistuvaa?

Leivon aika harvoin, mutta ruokaa laitan joka päivä. Meidän sapuskat ovat ihan tavallista arkiruokaa, kasvispainotteisia lähinnä.
Tämän foorumin innoittamana tein sallattia viime lauantain lounaaksi. Oli siinä kaverina paprikaa, tomaattia, kurkkua ja jäävuorisalaattia sekä munakasta. Hyvin maistui rosolli ilman jouluakin.

Kun punajuuria jäi, tein toisena päivänä punajuuri-homejuusto-jauhelihalaatikkoa. Se oli hyvää, vaikka itse kehun. Kehui PP:kin.  ;D

Hemuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 979
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #11 : 27.10.2012 21:43:43 »
Meillä syödään huomenna ohrankryynivelliä.
Laitoin kokonaisia ohrankryynejä yöksi likoon, ei tarvii sitten niin kauan keittää.
On ollut lapsuudesta asti lempiruokaa.
- Unohda virheet joita ei voi korjata,
mutta älä erehdysten tuomaa oppia. -

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #12 : 03.11.2012 16:53:04 »
Eilen saatiin siikoja verkoilla. Oli haaveena savustaa niitä, mutta kun taivas antaa vettä runsaasti ja savustusuuni on avotaivaan alla, aloin miettiä muuta tapaa. Huomasin eräänä päivänä alkusivuilla Lauttakylä-lehden ruokapalstan, Pilkkumin. Siellä oli kesäinen ohje uunisiikaa varten. Hieman muunnellenkin syntyi  mehevää ja maukasta syötävää. Ei ollut tietenkään kesäsipulin varsia eikä tuoretta timjamia, mutta purjohakkelus ja tilli korvasivat puutteen.
Nuoria perunoita ei ollut seuraksi, mutta vihersalaattia ja pesunamuusia kyllä.

UUNISIIKA
 kokonainen tuore siika tai muutama pieni
 suolaa
 uuden sipulin varsia
 muutama tomaatti
 voita
 
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
 Ripottele siikojen sisään ja päälle suolaa.
Leikkaa sipulinvarren renkaiksi ja viipaloi tomaatit. Täytä kalan vatsa sipulilla ja tomaatilla, lisää mukaan myös kunnon kimpaleet voita.
 Laita siiat voideltuun uunivuokaan ja kypsennä uunissa. Valele kaloja paistamisen aikana kaloista ja voista irtoavalla liemellä. Paista, kunnes kala on kullanruskeaa ja kypsää. Kypsennysaika riippuu kalojen koosta. Tarjoa uusien perunoiden ja salaatin kanssa.


Pilkkumista löytyy muitakin mukavia ohjeita. Kiitos vinkeistä.

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #13 : 03.11.2012 17:07:02 »
Meillä syödään huomenna ohrankryynivelliä.
Laitoin kokonaisia ohrankryynejä yöksi likoon, ei tarvii sitten niin kauan keittää.
On ollut lapsuudesta asti lempiruokaa.

Eipäs ole tullut mieleen velli. Kokeilen jonakin päivänä, lupaan. Mutta silloin pitää olla ajatukset kasassa ja seisomassa keitoksen lähellä. (nimimerkillä yli kiehunut)

Laitoin ohrauunipuuroa  viime viikolla. Oli kaunis päivä ja ulkohommia jäljellä. Ajattelin, että hoitakoon uuni ruoanlaiton, mä meen pihalle.
Noin 1½ tunnin  kuluttua meni katsomaan mitä kuuluu, mutta jo tuulikaapissa haistoin että ei kovin hyvää kuulu.Maito oli kuohunut yli (ei ole ennen sitä siinä astiassa tehnyt) ja  palanut lieden pohjalle.
Käry kesti kauan, uunin pesu lähes yhtä kauan. Ei ollut uuninpuhdistusainetta kotona, mutta yön yli liotus mäntysuovalla ja rapsutus paistinlastalla sekä viimeistely sokeripalalla tuotti  tuloksen.  ;D

Anniliisa

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 938
    • Profiili
Vs: Ruokaa ja leipomuksia.
« Vastaus #14 : 05.11.2012 10:28:43 »
 Nyt kun en enää voi seurata tämän ..söpön ..miehen taivallusta siellä tanssilattialla
 niin leivompa taas sen takuuvarman Banaanikakun.ohje on ikivanha.löysin sen joskus Seura-lehdestä.
Teija Sopanen on sen napannut maailmanympärys matkoillaan Amerikan mantereelta.
mitat ovat siksi vähän oudot näin meidän mittoihin.

   140g voita ja 200g sokeria vaahdotetaan.
   2-3 munaa ja 3-4 kypsää banaania muusattuna lisätään sekoittaen.
   2rkl kiehautettua maitoa johon on lisätty 1tl.soodaa.lisätään sekoittaen.
 lopuksi 230g vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta lisätään taikinaan.
 hyvin jauhotettu reilu vuoka ja paistetaan 35-40 min.175 asteessa.
 Maistuva kakku ja maku vain parenee jos säilyy syömättä muutaman päivän.