Kirjoittaja Aihe: Kesän maku  (Luettu 59180 kertaa)

Hilja maitolikka

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 18
    • Profiili
Vs: Kesän maku
« Vastaus #45 : 30.08.2012 21:24:04 »
Lainaus
Hillo on nyt tehtynä karviaisista. 3,5 kiloa kahdenvärisiä karviaisia ja puoli kiloa vadelmia.

Vastaavalla ohjeella olen tehnyt hilloa tänäkin vuonna karviaisista. Vadelma antaa hyvän lisämaun. Mielestäni ainakin yhtä hyvää kuin mansikkahillo.

Aarno Korpela

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Viestejä: 376
    • Profiili
Vs: Kesän maku
« Vastaus #46 : 17.09.2012 11:11:31 »
Laitoin goldenagen juttulistaan omenapaistoksen ohjeen, jonka sain naapurin emännältä.
Hänen laittamana se oli todella maukasta.

En huomannut ottaa valokuvaa. Jos joku teistä on tehnyt omenapaistoksen tai tekee, laittakaa kuva tänne.

Terv.  A

Hemuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 979
    • Profiili
Vs: Kesän maku
« Vastaus #47 : 17.09.2012 17:42:46 »
Omenapaistos on tehty ja ihan siitä tuli syötävää, olisi ehkä saanut olla hieman kauemmin uunissa, että olisi saanut väriä.
Jäi muuten pinnalta kanelisokeri pois, siitä sitä väriä olisi tullut.  :-[  Ripottelin kanelia omenalohkojen päälle.

Tuli mieleeni isän tädin kertoma, kun hän antoi kulkumiehelle jotain laatikkoa syötäväksi. Mies söi ja syötyään sanoi, että ei se niin hyvää ollutkaan kuin päältä näytti. Mun paistokseni on melkein parempaa kuin miltä se näyttää.  ;D
« Viimeksi muokattu: 17.09.2012 22:21:38 kirjoittanut Hemuli »
- Unohda virheet joita ei voi korjata,
mutta älä erehdysten tuomaa oppia. -

pumpuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 903
    • Profiili
Vs: Kesän maku
« Vastaus #48 : 25.05.2013 10:13:50 »
Siinä sitä taas on lautasella! Kevään ensimmäisistä, mehevistä raparpereista tehty soppa. Heittelin kuumaan soppaan viimekesäisiä pakastemansikoita. Raparperit hain mökkinaapurinisännän "trekkoolista". Vaniljasoosia ei nyt ole, mutta maistuu se näinkin. Nam!  8)

Tämä "Kesän maku" on mielestäni yksi loistava esimerkki hienosta viestiketjusta. Monet ovat sen syntyyn vaikuttaneet. Kehunpa, vaikka itse olen sen alulle pannut!  ;D

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Kesän maku
« Vastaus #49 : 25.05.2013 12:39:58 »
Totta puhut, pumpuli. Hyvä ketju ja sopiva tänän aikaan.
Meilläkin oli eilen mansikka-raparperikiisseliä. Nyt etsin ohjetta lipstikkakeittoon. Nokkosia aion lisätä ja perunamuusin loput. Mitä muuta? Ohjeita on kymmeniä, mutta taidan taas keittää "omasta päästä" :D

Annuska

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 789
    • Profiili
Vs: Kesän maku
« Vastaus #50 : 26.05.2013 08:28:22 »
Tuli mieleen tuosta Justiinan mainitsemasta lipstikasta että yksi naapuri sai jostain lipstikkaa ja sitä kasvaa nyt tuolla pihalla vähän niinkuin piilossa nurkan takana. Tämähän on kerrostalo joten pihakin eroaa jonkin verran omakotitalojen puutarhoista. Ihme kuitenkin ettei kukaan ole runtannut sitä eikä ISS ajanut ruohonleikkurilla yli kuten aikoinaan kävi muutamalle mansikantaimelle jotka eräs rouva laittoi pihalle.

Tuntui olevan vähän outo mausteyrtti monelle. Lenkkikaverini sanoi tehneensä uudesta kaalista keittoa ja laittaneensa siihen sitä lipstikkaa. Kehui miten hyvää siiitä tuli. Muut alkoivat heti kyselemään miten sitä käytetään josta päättelin ettei se ole kovin yleisesti käytetty. Käsittääkseni vastaa kai lihalientä joten ei tarvitse niin paljon suolaa.

kropsu1

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 391
    • Profiili
Vs: Kesän maku
« Vastaus #51 : 26.05.2013 09:06:19 »
Tuli mieleen tuosta Justiinan mainitsemasta lipstikasta että yksi naapuri sai jostain lipstikkaa ja sitä kasvaa nyt tuolla pihalla vähän niinkuin piilossa nurkan takana. Tämähän on kerrostalo joten pihakin eroaa jonkin verran omakotitalojen puutarhoista. Ihme kuitenkin ettei kukaan ole runtannut sitä eikä ISS ajanut ruohonleikkurilla yli kuten aikoinaan kävi muutamalle mansikantaimelle jotka eräs rouva laittoi pihalle.

Tuntui olevan vähän outo mausteyrtti monelle. Lenkkikaverini sanoi tehneensä uudesta kaalista keittoa ja laittaneensa siihen sitä lipstikkaa. Kehui miten hyvää siiitä tuli. Muut alkoivat heti kyselemään miten sitä käytetään josta päättelin ettei se ole kovin yleisesti käytetty. Käsittääkseni vastaa kai lihalientä joten ei tarvitse niin paljon suolaa.

Onkos Lapstikka semmosta juurikasvia, eli inkivääriä,tai sellasta vastaavaa...
Spedeltä, kun teki keittoa -oli inkivääri päässyt loppumaan.
Hän päätti laittaa keittoon tavallista kivääriä, pamautti kivväärillä kattilaan.

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Kesän maku
« Vastaus #52 : 26.05.2013 11:42:29 »
Annuska,
lipstikka on tosi vanha maustekasvi. On tainnut olla välillä unohduksissa, mutta nyt kun kaikenlaiset yrtit ovat taas muodissa mukana, on sitä alettu taas laajemmin käyttää. Siitä tulee todella keittoihin lihaliemikuution maku ilman rasvaa, lisäaineita ja suolaa.
Maku on voimakas, kannattaa siis aloittaa vähän kerrallaan.
Eilisestä lipstikkakeitosta tuli oikein hyvää, kun laitoin lipstikkaa vähän vähemmän ja Koskenlaskijalla pyöristin makua.
Kesän ensimmäiset nokkoset pääsivät kyytiin.
 :)

Kropsu,
lipstikka kasvaa maan päällä. Saattaa hyvässä maassa nousta pariin metriinkin. Siitä käytetään lehtiä.
Kiväärillä maustaminen olisikin nopsa konsti saada soppaan rautaa lisää.  :D

Annuska

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 789
    • Profiili
Vs: Kesän maku
« Vastaus #53 : 26.05.2013 13:39:17 »
Kiitos Justiina tietoiskusta. Täytyy minunkin käydä lipstikkapuskassa nurkan takana ja kokeilla myös.

Aarno Korpela

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Viestejä: 376
    • Profiili
Vs: Kesän maku
« Vastaus #54 : 26.05.2013 22:40:14 »
Tervehdys ja tiedoksenne, jollette ole huomanneet.

Goldenagen sivuilta löytyy mm. seuraavat jutut kevään ensimmäisistä kotimaisista kasviksista lipstikasta ja raparperista sekä nokkosestakin:

http://www.aarnokorpela.fi/artikkelit_kansio/ruoka/keitot.html

ja hiukan asian vierestä:

http://www.aarnokorpela.fi/artikkelit_kansio/terveys/index.html

Piikatyttö

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 661
    • Profiili
Vs: Kesän maku
« Vastaus #55 : 18.07.2013 19:36:56 »
Minun kesänmakuni on tänään mustikkasoppa!

Eilen kävin keskiviikkoisella "huoltokeikalla" lomatalorannalla ja kaksi pietarilaista rouvaa meni 9 litran muovisangot käsivarsillaan "mustikkamailleni"! Ei se mitään. Sähköpostitse jo etukäteen kyselivät marja- ja sienimaita. Perheen miehet kyselivät etukäteen, löytyykö onkimatoja vai pitääkö ne ostaa!

Onneksi on vielä talikkokin tai lapio, millä voivat rantapellolta käydä onkimatonsa kaivamassa.

Itse kävin vajaan sangollisen mustikoita tänään tuttavani kanssa keräämässä "kaupunkimetsistä". Mutta yhtä hyvää soppaa tuli, kuin kotimetsämarjoistakin. Omiin kauempana oleviin metsiin en eilen ehtinyt, kun samalle huoltokeikalle yhdistin "Pikku Pietarin pihan". Sateen uhka kaikkosi ennen kesäteatteriesityksen alkua ja aurinkoisessa illassa saimme Pikku Pietaria katsella ja kuunnella.

Mutta nyt taas sade iloisesti ropisee katolla!

Piikatyttö

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 661
    • Profiili
Vs: Kesän maku
« Vastaus #56 : 18.07.2013 20:39:05 »
Kesän makua se on kesäteatterikin!

Edellisen kirjoitukseni jälkeen googletin "Pikku Pietarin pihan" melkein pääroolista vastaavan eli Pikku Pietarin nimen: Ilmari Leskelä. Heti kakkosrivillä on Ylen Keski-Suomen toimittajan kahdeksanminuuttinen haastattelu "Pietarista".

Että osaa järkeviä jutella 12-vuotias!

espen

  • Vieras
Vs: Kesän maku
« Vastaus #57 : 19.07.2013 13:20:56 »

Että osaa järkeviä jutella 12-vuotias!

On, on järkevä poika, vain 12 v.

Monilla Foorumeilla Ufo-asioihin höynähtänyt ja niillä mässäävä "aikuisihminen" jääpi kauas jälkeen.

Piikatyttö

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 661
    • Profiili
Vs: Kesän maku
« Vastaus #58 : 19.07.2013 20:32:14 »
Espen, nyt minuun tekevät vaikutuksen vain 12-vuotiaat miehenalut!!! Menen Katri-Helenan edelle tuossa ikäkysymyksessä monta rinnanmittaa!

Ostin tänään Ilta-Sanomat ja lehdessä oli ISkesä-liite. Kannessa komeili 12-vuotias Carolus Kotilainen, joka jo toista kesää pitää Kahvila Aurinkoa Teuvalla. Siellä tarjotaan Teuvan halvimmat kahvit ja parhaimmat herkut! 11-vuotias pikkusisko Casmen on tuuraajana joka toinen päivä. Viime kesänä Carolus teki työtä itse jokaisena päivänä kello 12-21 ja oli niin väsynyt, että oli nukahtanut eräänä päivänä keittiönsä lattialle! ja asiakas tuli herättämään hänet! Eli yrittäjyyden varjopuoletkin ovat hänelle jo ehtineet tulla tutuksi.

Jos palstalaiset Teuvan ohi ajelette, käykää kahvila Auringossa juomassa kupponen kahvia herkullisten piirakoiden tai pullien kanssa. Matkaa on sen verran, etten aivan vartavasten lähde Teuvalla käymään, vaikka kuinka  mieli tekisi nuorta yrittäjää kannattaakin!

Mutta nyt lähden leipomaan kolmea rusinakakkua huomisille tulijoille, joista yksi ryhmä kotimaasta, toinen ryhmä Pietarista ja kolmas ryhmä Moskovasta.

Saavat mustikkani kyytiä parempiin suihin! Mettästä meinaan!!!





espen

  • Vieras
Vs: Kesän maku
« Vastaus #59 : 19.07.2013 21:12:12 »
Espen, nyt minuun tekevät vaikutuksen vain 12-vuotiaat miehenalut!!! Menen Katri-Helenan edelle tuossa ikäkysymyksessä monta rinnanmittaa!

Ostin tänään Ilta-Sanomat ja lehdessä oli ISkesä-liite. Kannessa komeili 12-vuotias Carolus Kotilainen, joka jo toista kesää pitää Kahvila Aurinkoa Teuvalla. Siellä tarjotaan Teuvan halvimmat kahvit ja parhaimmat herkut! 11-vuotias pikkusisko Casmen on tuuraajana joka toinen päivä. Viime kesänä Carolus teki työtä itse jokaisena päivänä kello 12-21 ja oli niin väsynyt, että oli nukahtanut eräänä päivänä keittiönsä lattialle! ja asiakas tuli herättämään hänet! Eli yrittäjyyden varjopuoletkin ovat hänelle jo ehtineet tulla tutuksi.

Jos palstalaiset Teuvan ohi ajelette, käykää kahvila Auringossa juomassa kupponen kahvia herkullisten piirakoiden tai pullien kanssa. Matkaa on sen verran, etten aivan vartavasten lähde Teuvalla käymään, vaikka kuinka  mieli tekisi nuorta yrittäjää kannattaakin!

Mutta nyt lähden leipomaan kolmea rusinakakkua huomisille tulijoille, joista yksi ryhmä kotimaasta, toinen ryhmä Pietarista ja kolmas ryhmä Moskovasta.

Saavat mustikkani kyytiä parempiin suihin! Mettästä meinaan!!!

Näin juurikin piikatyttö. Sinulta hyvä postaus.

Pitää olla mukana aina omaa toimeliaisuutta, jos ja kun aiotaan pärjätä maailmalla.
Siis jo pienestä pitäen. Pelkät "ufoilut" ovat kaukana siitä arkipäivästä mitä me ansiokkaat ihmiset teemme.

Itsekin olen luonut karriääriä vähän muualla kuin itsekehuisella avaruusmaisemalla.

Hyvä piikatyttö, aploodeja !