Kirjoittaja Aihe: Kesän maku  (Luettu 44952 kertaa)

Liena

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 179
    • Profiili
Re: Kesän maku
« Vastaus #15 : 24.08.2011 20:53:57 »
Olipa sinulla herkulliset tarjottavat.Kyllä noilla eväillä pinta nousee ja pienet rypyt oikenee.Ihan aloin miettiä ,mitä kivaa meidän kaapista löytyisi.Noin sitä on herkkä ärsykkeille.Ja jos vielä kuvan näkisi niin kuolaisi ihan valtoimenaan.
Nauttikaamme kaikesta hyvästä mikä ei meitä vahingoita! :lol:
« Viimeksi muokattu: 01.01.1970 02:00:00 kirjoittanut Guest »

pumpuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 903
    • Profiili
Re: Omenakesä
« Vastaus #16 : 01.10.2011 09:37:24 »
Kaunis, lämmin, kesäinen sää jatkuu.

Mummonmökillä, heti Talvisodan jälkeen istutettu, valtavaksi kasvanut omenapuu on tuottanut satoa, kuin ei kai koskaan ennen. Virheettömän kauniita, hyvänmakuisia omenia.

Kotona kolme nuorempaa puuta antanut myös hyvän sadon.

Sukulaiset ja ystävät on kyllästetty omenilla. Tuttavat siirtyy kadulla vastakkaiselle puolelle, kun tulen vastaan!

Sosetta, tuoremehua, kuivattuja omenia, puuroa, piirakkaa, uuniomenia. Tänään lähtee viimeiset omput peurojen ruuaksi.  :roll:
« Viimeksi muokattu: 01.01.1970 02:00:00 kirjoittanut Guest »

kropsu1

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 391
    • Profiili
Re: Kesän maku
« Vastaus #17 : 01.10.2011 17:09:44 »
:(   :(   Sama on Pumpuli, yltäkylläisyyden pahe" kohdannut minuakin.
Omenia on, hyviä ja mehukkaita.
Tuoremehua rutistutin, jota on pakastin täynnä ...jos vaikka myöhemmin.
Tein nimittäin omenatuoremehuviiniä, kuten joskus ennenkin olen tehnyt.
Siinä vaan tulee aina turhautunut olo, kun meillä viina pyrkii "happanemaan",
jos yönyli seisoo.. Ennenkin ollut sama ongelma.
« Viimeksi muokattu: 01.01.1970 02:00:00 kirjoittanut Guest »

Liena

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 179
    • Profiili
Re: Kesän maku
« Vastaus #18 : 06.10.2011 21:14:09 »
pumpuli kirjoitti:
> Juuri nyt. Tuoreista raparpereista tehty kiisseli vähänlämpimänä. Kylmä
> vatkattu vaniljakastike päälle.
>
> Mikä on sinun kesän makusi? :P
Kyllähän kesän marjat ovat verrattomia,mutta yli kaiken tähän aikaan on suppilovahveromuhennos.Kuinkahan monta kertaa olenkaan sitä jo kehunut.
« Viimeksi muokattu: 01.01.1970 02:00:00 kirjoittanut Guest »

pumpuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 903
    • Profiili
Vs: Kesän maku
« Vastaus #19 : 29.05.2012 23:00:33 »
Kaivoinpa tuolta "arkiston" uumenista viimevuotisen "Kesän maku" ketjun. Luettu kait ennätykselliset 650 kertaa. Oli niin mukavaa jutustelua, että päätin jatkaa.

Huomenna minun kesän makuni on suomalainen vihannes "Huiluntuhti". On muuten grillimakkaraa. Toivottavasti Ylläpito ei katso tätä mainokseksi! Nautitaan pumpulin mummonmökin upouudella terassilla sinapin ja punaviinin kera. Hyvässä seurassa tietenkin.  :D

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Kesän maku
« Vastaus #20 : 30.05.2012 16:26:53 »

Huomenna minun kesän makuni on suomalainen vihannes "Huiluntuhti". On muuten grillimakkaraa. Toivottavasti Ylläpito ei katso tätä mainokseksi! Nautitaan pumpulin mummonmökin upouudella terassilla sinapin ja punaviinin kera. Hyvässä seurassa tietenkin.  :D

Kiva ja ajankohtainen aihe. Arkistoista varmaan löytyisi lisää vastaavia.

Tämän alkukesän makuja ovat olleet nokkosmuhennos ja omista raparpereista keitetty raparperi-rusina-mansikka-riisipuuro. Nokkosiakin löysin suureksi ilokseni omalta tontilta. Meillä on nyt kulttuurikoti, kas nokkonen on kuulemma ihmisen kulttuuriseuralainen.

Täällä ei ole terassikeli. Hrrr, niin on koleaa että...

kropsu1

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 391
    • Profiili
Vs: Kesän maku
« Vastaus #21 : 30.05.2012 18:22:14 »
On niitä kesänmakuja jo kaukaa menneisyydestä.
Selailin ja sekoilin, -mikä maku on ajankohtainen,,sekoilin siksi että
olin viimevuoden "maisteluissa.
Satakuntaa ylistetään niin pumpulin "huiluntuhdissa, kuin justiinan
tyrnimarjossakin.
Huiluntuhtia tehdään täällä ja ... olisko tyrnimarjojenkin ajattelu
lähtöisin Merikarvialta. Merikarvialaiset ovat jo ammoisina aikoina
puristaneet villinäkasvavista tyrni-pensaista mehut pois,, joskus vallan raakileina
 Siitä on porua pidetty voisikausia rannikko seutujen asukkaide kesken.
Vieläkin Porista helsinginsuuntaa, kakkostienvarressa on kesäisin myyntikojuja
joista saa tyrnimehua ..tosin kiskurihintaan.... jos nyt kaikkivaivat parantavasta juomasta
voi kiskurihintaa määrätäkään.
 Huiluntuhti tehdaan lappilaisen reseptin mukaan,, lihaa säästämättä.
-Muuten raumanlapin,, joka kunta nykyisin kuuluu raumaan.
   Oliskos niin että kummatkin tuotteet ovat saaneet ansaitsematonta kuuluisuutta.
(Etten ainaskaan mainostamisesta joudu edesvastuuseen) 

Anniliisa

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 938
    • Profiili
Vs: Kesän maku
« Vastaus #22 : 31.05.2012 09:17:46 »
 Kesää ja makuja maistellaan.Raparperi aina on niitä ensimmäisiä joilla saa uutta kesää aina maistella,
älkää vaan liikaa innostuko.Tämä kevään herkku ei ole niitä aivan terveellisimpiä .Muistakaa huolehtia että tulee juotua maitoa siitä nautittaessa.Muuten kyllä herätys tulee yöllä kun on kova kramppi jalassa.Siinä kyllä kesän makukin jää toiseksi.
Minun paras kesämakuni on tuoreista mustikoista tehty pääskysenlämmin mustikkakukko ja kylmä vaniljajäätelö sen seuraksi.
Sitten onkin aivan toinen juttu se Lapinnaisen LEMMENJUOMA...

pumpuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 903
    • Profiili
Vs: Kesän maku
« Vastaus #23 : 02.06.2012 10:16:47 »
Sattuisko sinulla, Anniliisa, olemaan se Lapinnaisen LEMMENJUOMAN resepti?

Aikoinaan tuttavani, naiseläjä, kertoi tehneensä Lapinnaisen lemmenjuomaa. Valmis juoma oli jääkaapissa. Eräänä yönä, muuten hiljaisessa talossa, kuului kova räsähdys! Perhe riensi tutkimaan räsähdyksen alkuperää. Jääkaapista valui lattialle lemmenjuomat. Oliko siinä peräti mustikkaa mukana. Koko "panos" oli räsähtänyt hajalle.

Oli siinä aviomiehellä pitkäksi aikaa virnistelemistä!  ;D

Anniliisa

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 938
    • Profiili
Vs: Kesän maku
« Vastaus #24 : 02.06.2012 11:19:27 »
Sain tämän ohjeen kälyltäni,hän on oikea mestari sitä laittamaan.
 1 litra vettä.
 2 dl sokeria
 2dl mustikoita,laitetaan kirkkaaseen lasipurkkiin aurinkoiselle ikkunalle tai kesäkuistille kevyesti peitettynä,
 Annetaan käydä aurinkon paisteessa pariviikkoa.Siivilöidään ja annetaan jäähtyä pullotettuna.
Jos lasipurkki on suurempi niin samallahan voi laittaa suuremmankin erän.
On sellaista onnenkauppaa tietenkin,eihän aurinko paista aina ,jos välillä on pilvisiä päiviä niin käyminen lakkaa ja silloin voi tulla kuohuvaa ja keskentekoista niinkuin simakin joskus..
mutta jos onnistuu niin maistuu kesälle ja mustikoille
Näinkö lienee lapin  nainen joskus miestään narrannut.

Anniliisa

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 938
    • Profiili
Vs: Kesän maku ja kuusenkerkkä-siirappi.
« Vastaus #25 : 03.06.2012 10:31:58 »
Laitan vielä yhden tähän kesän alkuun kuuluvan ohjeen ja sitten suunta metsään tarvikkeita keräämään..
 Tämä kuusenkerkkien paras keräilyaika  on juuri nyt ainakin täällä savon mailla.
 Kerää noin 2,5 litraa nuoria nämän kevään kasvua olevia kuusen kerkkiä.
 Huuhtele ja laita kattilaan,lisää vettä niin että kerkät juuri peittyvät ja anna olla yön yli..
Keittele siinä liotusvedessä hiljaa hymyellen noin kaksi tuntia.
Siivilöi liemi ia lisää puolikiloa sokeria litraa kohti tätä lientä.
keittele taas niin kauan että alkaa muuttua siirappimaiseksi.Mausta sitruunalla ja laita pieniin pulloihin.
On hyvä ja tehokas lääke aina kun talvella viluttaa ja tuntua flunssan oireita..
Laitan vielä vähän rommia ja kuumaa vettä ja eiköhän ala auttaa.

merituuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 140
    • Profiili
Vs: Kesän maku
« Vastaus #26 : 04.06.2012 17:57:11 »
Minun alkukesän herkkuni tein tänään, kaura-raparperipaistos vaniljakastikkeen
kera ja kyllä oli hyvää. Huomenna teen raparperimehua.

Aarno Korpela

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Viestejä: 376
    • Profiili
Vs: Kesän maku
« Vastaus #27 : 09.06.2012 13:37:50 »
Tervehdys

Luin mielenkiinnolla, mitä olette kirjoittaneet.

Se innosti laittamaan etusivulle reseptit ja tarinaa minun suosikeistani näin kevätkesällä.

Raparperikiisseliä olen syönyt lähes päivittäin ja samoin  lipstikkakeittoa.

Nokkonen kasvina kiehtoo, sitä kasvaa tonttini joka nurkassa.
Harvoin saa rappusilta  poimittua hyviä aineksia keittoon.
Sekin mietityttää, mahtaisko nokkonen menestyä riviviljelyssä.
Ainakin mansikkamaalla se viihtyi oikein hyvin.

AMK

Jalmarinpoika

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 81
    • Profiili
Vs: Kesän maku
« Vastaus #28 : 11.06.2012 11:26:38 »
Hyviä hetkiä teille kaikille tälle päivälle ja koko viikollekin.

JP huomasi kirjoittaneensa vuosi sitten, että on lopettanut perunanviljelyn.

Nyt on pakko ilmoittaa, että laitoin muutamaan ämpäriin multaa ja perunat kasvamaan.
Mutta ei ainakaan vielä juhannuksena niistä satoa saa.

Ja paljastukset jatkuvat, istutin ihan vanhanaikaisesti myös vakoihin perunoita.

Kuitenkin alkoi mieltä kiehtoa ajatus... omasta maasta perunoita ja heti kattilaan ...
ja makua testataan voilla, sillillä ja maitokastikkeella

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: Kesän maku
« Vastaus #29 : 17.07.2012 23:01:43 »
Kesän makuja on maisteltu Puupään huushollissa monipuolisesti.
Keräsin tänään pihan laidoilta mustikoita, ahomansikoita ja mesimarjoja. Jopa tuli hyvä jälkiruoka vaniljajäätelön kera.
Mustikat ovat suuren suuria jo nyt. Lähes päivittäinen sade on lihottanut marjat pulskaan kuntoon.

Alkukesästä huomasin reseptejä etusivulla. Kokeilin lipstikkakeittoa pienin muunnelmin. Laitoin nokkosia runsaammin ja perunoitten sijaan nakkasin kattilaan tähteeksi jääneen perunamuusin.
Kiitos vain vinkistä, en olisi hoksannutkaan että lipstikkaa voi käyttää muutenkin kuin mausteena. :D

Miten puutarhamansikat muualla? Pysyvätkö terveinä tässä säässä? Olen pakastanut muutaman laatikollisen, mutta maku ei ole entisensä. Homettakin pukkaavat herkästi.

Tänään ei satanut koko päivänä!