Meilläkin maisteltiin sitä maustettua rahkaa. Hyvää oli, vaikka lakritsi ei ole herkkuani. Melkoisen kalliiksi tulisi usein nautittuna, tavallisesti ostan halvempaa maustamatonta rahkaa.
Meidän kyökkiin uiskenteli tosi iso lahna kylänmiehen kantamana. Tuli mieleen lapsuus ja keväinen lahnanpyynti. Nyt meillä ei ole minkäänlaisia pyydyksiä järvessä.
Oli kova urakka perata ja suomustaa se köriläs. Kala ei olisi sopinut kokonaisena savustusuuniin tai uunipannulle, niinpä yritin nirhata sen päätä lyhyemmäksi. Puukko ei riittänyt, piti hakea kirves avuksi. Olisittepa nähneet sen teurastuksen!

Lopputulema oli kuitenkin uunissa paistettu täytetty lahna. Vatsaonteloon survoin keitetyistä kananmunista, kuullotetusta sipulista, riisistä ja runsaasta tillistä tehtyä mössöä. Päälle piti laittaa voita (jopa sitä sattui olemaan tällä kertaa), uunipannulle vettä muutama desi ja 200-asteiseen uuniin tunniksi. Ohjeen mukaan kalaa pitää välillä valella paistoliemellä. Lahna sai olla enemmänkin kuin tunnin uunissa. Hyvää tuli tuollakin ohjeella, mutta kuinka se kahteen pekkaan jaksetaan syödä ennen pilaantumista...
Lahnanpää on kulinaristien herkku, sanotaan. Katsoin kerran Strömsötä, siellä valmistettiin savustettuja lahnanpäitä ruuaksi. Lapsena muistan syöneeni keväällä lahnanpääkeittoa. Taisin syödä siitä vain perunat.

Oi niitä aikoja, kun tähänkin ketjuun ja muihinkin ruoka-aiheisiin ketjuihin riitti kirjoittajia. Nytkö
kaikki ovat lopettaneet syömisen?