Keskustelualueet > Luonto

Löytyykö teiltä tietoa mangoldista

(1/2) > >>

Aarno Korpela:
Omasta pihapiiristä löysin Rohtovirmajuuren ja naapurin pihasta purasruohon, josta alla kuva.

Nyt minua alkoi kiinnostamaan Mangoldi - ikivanha kasvi kuulemma, mutta Suomesta lähes tyystin hävinnyt.

Löytyskö tietoo? :)

Justiina:
Ei ole omakohtaista kokemusta mangoldista. Olisi kiinnostavaa kokeilla sitäkin.

Olen kasvattanut vain pinaattia. Tänä vuonna lamopinaatti viihtyy oikein hyvin kasvulavassa. Satoa on tullut valtavasti. Olen ryöpännyt ja pakastanut sitä soseutettuna. Taidan kokeilla kuivattamistakin ennen satokauden loppua. Kiitos vain viime syksyn kuivuri-vinkistä, AMK. Siitä on ollut todella paljon hyötyä.

Äsken syötiin pinaattipannukakkua. :)

Anniliisa:
Joku vuosi sitten tyttäreni jolla on viljelyspalsta Helsingissä jossakin Vallilan seudulla,laittoi myös mökillemme tuota
mangoldia kasvamaan.On sellainen lehtivihannes,vähän niinkuin punajuuren naatti.
Ei innostanut kun luin jostakin että sisältää paljon nitriittiä jota koetan kiertää.
Nyt on meillä tosi rehevät lehtikaalit,taitaa olla sama juttu niiden kanssa.

Justiina:
Vihreissä kasviksissa on monipuolisen hyödyn ohella valitettavasti haittojakin kuten joidenkin kasvien korkea nitraattipitoisuus. Mutta todella paljon ja usein pitäisi niitä syödä, että aikuiselle koituva haitta olisi suurempi kuin hyöty. Rucolaa esimerkiksi pitäisi syödä 50 g kerrallaan, jotta suojaraja ylittyisi. Monet varoitukset kasvisten nitraattipitoisuudesta koskevat pikkulapsia. Punajuuri on myös varottava kasvis imeväisikäisen ruokavaliossa.

Mangoldia suositellaan syötäväksi vain kaksi kertaa viikossa.

Lueskelin juuri Eviran sivuja. Siellä vinkattiin, että kasvien ryöppääminen, liottaminen ja keittäminen pienentää niiden nitraattipitoisuutta. Minä en laita pinaattia ruokiin raakana, vaikka salaattiin sitä jotkut laittavatkin. Lehtikaalin on pääosin ryöpännyt, mutta osan olen kuivattanut ryöppäämättä.

Pidän makkaroita ja kinkkuja suurempana uhkana terveydelle kuin kasviksia juuri niiden nitraatti- ja nitriittipitoisuutta ajatellen.

Aarno Korpela:
Justiina, hienoa, että kuivuri on ollut ahkerassa käytössä
Lamopinaatti olisi mulle ihan uusi tuttavuus. Pitääpä laittaa muistiin ensi kevättä ajatellen.

Nokkosta olen käyttänyt säilöntään ja kuivannutkin. Grillatessa olen laittanut nokkosen lehtiä pihvin päälle. Vieraatkin ovat syöneet - tosin joku on ensin kysynyt, polttaako ja voiko syödä.

Niin paljon olen tullut syöneeksi erilaisia  oman pihan vihanneksia, että painokin on laskenut, vaikka välillä olen lihaakin grillannut ja syönytkin ;).

Itseasiassa on mielenkiintoista opetella wanhalla iällä uusiin asioihin.

Maa-artisokka myös kiinnostaa. Mausta tykkään, mutten ole viljelyyn asti vielä päätynyt- Jospa ensi vuonna ....

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta