Kirjoittaja Aihe: syksyn satoa  (Luettu 19896 kertaa)

Aarno Korpela

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Viestejä: 376
    • Profiili
syksyn satoa
« : 17.08.2014 12:01:24 »
Tämän aamun löydökset "kotipuistosta".

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: syksyn satoa
« Vastaus #1 : 29.08.2014 18:49:34 »
Olen vannoutunut kesäkurpitsan ystävä ja sävellän siitä kaikenlaista, mutta vasta tänä kesänä innostui ostamaan yhden talvikurpitsan taimen. Se kasvoi pienestä alusta ja lopulta peitti komeasti lehtikompostin sekä tuotti kaksi keltaista köllykkää. Ne piti poistaa, koska rönsyt estivät menemisen jälkikompostorille. Kumpikin painoi kahden puolen 10 kg. Olisivat kai jatkaneet vieläkin kasvuaan, mutta olivat pahasti liikkumisen esteinä. Lisäksi pelkäsin, että maata vasten olevat posket mätänevät ikuisessa kosteudessa. Olisiko pitänyt laittaa alle jotakin suojaa?

Nyt selaan kokkisivustoja ja ihmettelen, mitä niistä tekisi. Viimeksi laitoin  kurpitsapikkelsiä nuorena tyttönä emäntäkoulussa. Siitä on aikaa yli puoli vuosisataa.

Mitä tehdä talvikurpitsasta? Onko antaa vinkkejä?

Anniliisa

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 938
    • Profiili
Vs: syksyn satoa
« Vastaus #2 : 29.08.2014 21:18:49 »
Minä olen myös sellainen kurpitsan ystävä.Kesäkurpitsasta paistan vain kiekkoja
pannulla ja maustan mustapippurilla ja vähän suolalla,hyvä ja nopea kesäruoka lisuke.
Sitten teen myös kurpitsa-puolukka sosetta,siinä tärväytyy aina loput edellisen kesän puolukkahilloista.tulee hyvää kun käyttää hillosokeria.
Nämä tavalliset köllykkä kurpitsat ovat sitten kovampia ja vaativat enemmän kypsennystä,mutta saa niistä hyvää pikkelsiä.Mieleeni on iskostunut sellainen ohje etikkapikkelsiin että kaikkea saman verran.Laitan vaikka 2dl vettä 2dl tal.sokeria ja 2dl väkiviina etikkaa.Kurpitsa pilkottuna  ja voi laittaa esim.paprikaa myös väriä antamaan. Kokonaista  neilikkaa ainakin mausteeksi keittelen pehmeäksi ja sitten vain kuumana lasipurkkiin.
Kypsyvät nämä kovat kurpitsapalat nopeammin kun ensin keittelee ne puolikypsiksi höyrykattilassa niin kuin esim.perunoita keittäisi.
Ja voi siitä kopata kypsää kurpitsaa vaikka piirastarpeiksi jos ei kaikkea laita etikkasäilykkeeksi.
Juttelin tyttärelleni että pitäiskö ruveta kokoamaan jonkinlaista varmuusvarastoa
kun on niin epävakaa aika menossa...


Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: syksyn satoa
« Vastaus #3 : 30.08.2014 17:24:41 »
Kiitos vinkeistä, Anniliisa. Kaikenlaista siitä talvikurpitsastakin voi tehdä. Jossakin tuli vastaan amerikkalaisen kurpitsapiirakan ohje. Rasvaista ja makeaa jenkkien tyyliin. ;)
Kurpitsan halkaisemiseen taidan tarvita moottorisahan.

Ajattelin kuivattaa siemenet salaatin lisukkeeksi. Kaupoissahan niitä myydään korkeaan hintaan.

Aarno Korpela

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Viestejä: 376
    • Profiili
Vs: syksyn satoa
« Vastaus #4 : 05.09.2014 11:56:03 »
Kurpitsapikkelssiä olen tehnyt joka vuosi. Tänäkin vuonna jo 19 puolen litran purkilista ja yhden satsin ajattelin vielä tehdä.
 Mukaan laitan sipulia, purjoa, selleriä, paprikaa, tilliä ja persiljaa. Pieniä määriä laitan myös yrttejä, joita pihalta löytyy mukaan lukien nokkonen.
 
Perusohje:
3 kiloa kurpitsaa tai kesäkurpitsaa
1 iso sipuli
1 iso purjo
pala selleriä
1 - 2 punaista paprikaa
1 nippu tilliä
1 nippu persiljaa
huom. määriä voi "säveltää"

Liemi:
3 dl vettä
3 dl etikkaa
8 dl sokeria
pala kanelia
15 valkopippuria
hieman muskotinkukkaa

Nykyään paloittelen kurpitsat yhden kuutiosenttimetrin palasiksi.

Ensin kiehuvaan liemeen  pilkotut sipuli, purjo ja selleri ja hiukan myöhemmin kurpitsakuutiot. Viimeksi tilli, persilja ja muita yrttejä maun mukaan. Olen kiehuttanut seosta isossa 10 litran kattilassa 5 - 10 minuttia.
Purkitetaan kuumana, purkit desinfioin Atamonilla.
Vihje: Kun purkeissa on tiiviit kannet, ne kannattaa varastoida nurinpäin. Purkittamista helpottaa, jos on käytettävissä avarasuinen suppilo - itse olen sellaisen tehnyt sahaamalla suppilosta alapään pois niin että reikä on  3 - 5 senttimetriä.

Jos muistin kertoa kaiken, olen varma pikkelssin hyvästä mausta.

Muuten kesäkurpitsaa/kurpistaa voi käyttää hyvin monipuolisesti ruoanlaittoon. Keittoihin, paistamiseen. Tehdä hilloa, jolloin siihen voi yhdistää esim.omenoita tai raparperia. Siruunan ja limetin raastettu kuori ja mehu antavat hyvän piristyeen.

Anniliisa

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 938
    • Profiili
Vs: syksyn satoa
« Vastaus #5 : 07.09.2014 07:57:33 »
Ahkera ja kekseliäs mies tämä meidän valvoja-isäntä.Kun ei ole suppiloa hilloille niin tekaisee sen mehuratista,
Varmaan on myös hyvät säilytyspaikat näille purkkirvistöille.
Pienen asunnon jääkaappiin eivät ainakaan mahtuisi.
Nyt kun saatiin tälläinen ..puolukkakesä..niin on taas keräiltävä myös metsän antimia.Eilen löysin jo torvisieniäkin ja mustikoitakin on jostain sinne ilmestynyt,missä lienevät helteillä luuranneet.
Ennen aina Äitini sanoi että jonka jalka kapsaa sen suukin napsaa..

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: syksyn satoa
« Vastaus #6 : 08.09.2014 18:23:56 »
Kiitos pikkelsin ohjeesta. Tarkoitus oli tehdä sitä, mutta aika karkasi käsistä. Tietääkseni kurpitsa säilyy viileässä jopa kuukausia. Jospa tokenen väsäämään säilykettä myöhemmin syksyllä - tai ohjeistan PP:n keittiöorjaksi. Syystöitten loputtua entisaikaan sanottiin että akat joutavat pirttiin, miks ei ukot nykyään. ;D

Anniliisa

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 938
    • Profiili
Vs: syksyn satoa
« Vastaus #7 : 15.09.2014 06:24:05 »
 Kaunis ja lämminkin syksykesä on ihanaa aikaa.
Tyrnit tuli keräiltyä,on sellaista hyvähermoisen puuhaa.Jo vähän ylikypsiä ja piikkiset oksat vielä kiusana.
Myös metsät ovat nyt satoa tulvillaan.Rouskut alkavat nousta ja puolukkaa on mättäät punaisenaan.
Ainuli kertoo myös järvelle ehtivänsä.En kyllä ole monta kertaa venhettä vesille lykännyt koko kesänä,
puuttuu nääs se perämies...

acca

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 73
    • Profiili
Vs: syksyn satoa
« Vastaus #8 : 16.09.2014 10:26:54 »

   Huomenta. Kaunis ja aurinkoinen sää jatkuu. Perunamaa odottaa, sieltä syksyn satoa kellariin.

pumpuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 903
    • Profiili
Vs: syksyn satoa
« Vastaus #9 : 16.09.2014 11:25:26 »
En maha sille mittään, mutta kun haluan tulla hyvälle tuulelle, haen tuolta edeltä Justiinan kurpitsan kuvan.

Se on kuin Kim Kardashianin pylly!

Heko-heko!  ;D

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: syksyn satoa
« Vastaus #10 : 16.09.2014 20:15:35 »
En maha sille mittään, mutta kun haluan tulla hyvälle tuulelle, haen tuolta edeltä Justiinan kurpitsan kuvan.

Se on kuin Kim Kardashianin pylly!

Heko-heko!  ;D

 ;)
Tulipa kiusaus liittää sellainen kuva, jossa PP poseeraa Kimin pylly olallaan. Käytännössä vetäisi per***t olalle vanhan sanonnan mukaan.  ;D
Viimeinen iso kurpitsa on vielä kiinni napanuorassaan. Hallan uhatessa eilen illalla PP kävi pukemassa sille pöksyt.

espen

  • Vieras
Vs: syksyn satoa
« Vastaus #11 : 22.09.2014 17:35:48 »
 Tatteja, on varmasti muutkin löytäneet:




 Viinirypäleitä, kypsynyt varmaan muidenkin pihapiirissä:

 

 Karpaloita suolta, on varmaan toisetkin löytäneet:

 
 
 
« Viimeksi muokattu: 22.09.2014 17:40:59 kirjoittanut espen »

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: syksyn satoa
« Vastaus #12 : 22.09.2014 18:18:11 »
Syksy on tuottanut satoa länsirannikolle! :)
Viinirypäleistä voin vain haaveilla, niitä ei meidän pieneen kasvihuoneeseen kannata laittaa.

Joko karpalot ovat poimittavissa?

Muistaakseni keräsit(te) viime vuonna tyrnejä luonnosta. Meillä  tänä vuonna omat pensaat tuottavat satoa edellisvuotta enemmän. Ovat kyllä valitettavasti vielä poimimatta. On ollut kaikenlaista muuta puuhastelua.

Onko sinuakaan vastaan, espen, tullut valkoisia tatteja? Toisessa ketjussa kyselin tatille nimeä. Kuukkeli arvuuttelee lehmäntatista valkoiseen herkkutattiin (?) ja peräti albiinoon. Itse olen hyvin huono sienien ja erikoisempien tattien tunnistaja.
Tatti se on, koska huomasin siinä pillit.

espen

  • Vieras
Vs: syksyn satoa
« Vastaus #13 : 22.09.2014 19:20:26 »
Olisikohan ollut Valkolehmäntatti:

 

Joskus tulee vastaan, mutta emme ole keränneet niitä ollenkaan.

Justiina

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1190
    • Profiili
Vs: syksyn satoa
« Vastaus #14 : 23.09.2014 13:57:14 »
Kiitos kun viitsit vastata.
Ajattelin seurata tattien vanhenemista. Sittenhän huomaa, alkavatko ne muistuttaa lehmäntattia. Nuorena ne ovat kovasti herkkutattien kaltaisia, miinus väri.
No enpä aio pataan laittaa olkoot mitä hyvänsä. Kunhan kyselin oppiakseni jotakin.

Meillä sataa juuri nyt lunta ja tuulee kolkosti. Lämpö on pysynyt plussan puolella, joten rannan tatit saattavat säilyä mätänemättä jonkin aikaa. Ovat tarkkailussani.

Vielä tarvitaan lämpimiä päiviä, jotta saadaan tyrnit talteen.