Kirjoittaja Aihe: Itsellinen nainen..tai mieskin.  (Luettu 5556 kertaa)

Anniliisa

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 938
  • Profiili
Itsellinen nainen..tai mieskin.
« : 22.07.2014 20:19:59 »
Nyt kun on taas kesä suomessa niin ei sekään kaikille mukavaa ole.Helle ja liika lämpö ovat vanhoille tukalia ja terveysriski myös.Jos asuu yksin voi liikkua ja syödä tarpeen mukaan.Helteellä ei aina kaipaa edes lämmintä ruokaa minkä nyt jonkun grillipihvin tai makkaran iltaviileällä.Meillä täällä savossa ei ole talkkunaan totuttu muulloin kuin joulun aikaan.
Silloin voi ajatella ohrasta tehtyä talkkunaa ja tirripaistia.
Eikös se olekin sellaista kauratalkkunaa mitä viilin kanssa syötte.
Hemulille neuvoksi,varaa niitä perunoita ,valittele hellettä ja katso osaako niitä mieskin keittää jos ei kevyemmät ruuat helteellä riitä.Tiedäpä miten taitava kokki vielä hänestä kehittyy.
Meillä naisilla on se paha taipumus että pitää miestä passata.Mutta joskus käykin niin että mies jää ensin yksin ja on silloin tosi avuton.
Tuossa juuri naapurin vanha mies opettelee käyttämään pyykkikonetta ja tekemään makaroonilaatikkoa kun kaikki tekevä puoliso muutti taivaan kotiin eikä ollut neuvonut miten yksin vois pärjätä.

Tämä itsellinen nainen oli ennen kyllä aivan erilainen,huolehti kaikki kulkumiehet,ainakin heidän rahansa omaan taskuunsa..

Justiina

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 1190
  • Profiili
Vs: Itsellinen nainen..tai mieskin.
« Vastaus #1 : 22.07.2014 22:33:08 »
Tuosta talkkunasta pitää sanomani, että sitä meillä syödään paljon vaikka savolaisia ollaan. Laitan usein jälkiruokaa rahkasta ja marjoista. Lisään joukkoon karkeaa talkkunaa tai leseitä. Siitä tulee mukavasti tarvittavia ravintokuituja. Talkkunaa menee lähes päivittäin viilin kaverina sekä puolukka- tai mustikkapöperössä. Suosittelen!

Tirripaisti on sellaista perinneruokaa jota meillä ei harrasteta ei perunoiden saati talkkunan kera. 
"Hyvien" äitien lapset saattavat olla uusavuttomia, samoin "hyvien" vaimojen lesket. Meillä ei ole pelkoa avuttomasta mahdollisesta miesleskestä.  ;)


Hemuli

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 979
  • Profiili
Vs: Itsellinen nainen..tai mieskin.
« Vastaus #2 : 23.07.2014 10:15:40 »
Hemulille neuvoksi,varaa niitä perunoita ,valittele hellettä ja katso osaako niitä mieskin keittää jos ei kevyemmät ruuat helteellä riitä.Tiedäpä miten taitava kokki vielä hänestä kehittyy.
Meillä naisilla on se paha taipumus että pitää miestä passata.

Se on sillai, että kun äidin pravuaari taisi olla perunat ja ruskea soosi, niin se on oikeaa ruokaa, mies ei  tykkää pelkistä laatikoista ja salaateista. tosin ei ole koskaan mitään ruokaa moittinut, mutta ei kyllä kaikkia maistanutkaan.
Kehtaanko vielä sanoa senkin, että sellainen mörkö kun se mies on, niin ei kyllä mitään ruokaa ole kehunutkaan.

Pitäisi varmaan saada Kari Aihinen "kaappaamaan" tämän huushollin keittiö, mulla ei ole hermoja alkaa isäntää opettamaan ruoanlaittoon. Eräässä ohjelmassaan Aihinen opetti  eläkeikäistä miestä laittamaan ruokaa juuri siltä varalta, jos jää yksin.

Nykyajan miehet häärivät keittiössä kuin kotonaan ja kiitos miniän, poikanikin on oppinut siihen.

Sitten talkkunasta ja tirripaistista. Viimeksi mainitusta en edes tiedä mitä se on, mutta talkkunaa jouluna, sitä en käsitä.
Talkkuna ei kuulu lempiruokiini, mutta muistan mukulana, kun kesällä syötiin "pitkään piimään" tehtyä talkkunaa.
Puolukkahilloonkin tehtiin talkkunajauhoista "pöperöä".
Nyt olen joskus marjarahkaan lisännyt vähän talkkunajauhoja ja se on ihan syötävää.

En oikeastaan kadehdi mitään, ihan hiukan vain niitä naisia joiden miehet kokkailevat.
Onnittelut Justiinalle "ei avuttomasta" miehestä!
- Unohda virheet joita ei voi korjata,
mutta älä erehdysten tuomaa oppia. -

Justiina

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 1190
  • Profiili
Vs: Itsellinen nainen..tai mieskin.
« Vastaus #3 : 23.07.2014 11:31:34 »
Pitääpä vastata Hemulille, ettei jää väärää käsitystä. Kyllä meilläkin ruoan laittaa Justiina, mutta luotan PP:n luovuuteen ja joustavuuteen siinä, että hän ei jäisi tumput suorina taivastelemaan emännän kadottua kyökistä. Häntä ei nimittäin äiti paaponut pienenä. PP jäi jo lapsena äidistään orvoksi ja joutui vastaamaan toimeentulostaan hyvin nuoresta pitäen.
Lisäksi hän on opetellut asianpesukoneen ja pyykinpesukoneen käytön jo vuosia sitten. Sairaalareissujeni aikaan hän on huushollannut oma-aloitteisesti. Ehkä ruoka ei ole ollut kovin monipuolista, mutta hengissä säilyi ja minäkin säilyin kotiutumisen jälkeen PP.n emännöidessä. Nälkä on paras kokki! :)
Tyttären perheessä vävy laittaa miltei useammin arkiruokaa kuin tytär. Nuoret ihmiset eivät ole sukupuoliroolien vankeja - tai sitten kasvatus on onnistunut!


                                               

Hemuli

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 979
  • Profiili
Vs: Itsellinen nainen..tai mieskin.
« Vastaus #4 : 23.07.2014 13:46:38 »
Mitään kun en jaksa (lue viitsi) tehdä, niin istuksinpa tässä koneella vaan.
Tuota talkkunaa mietein vieläkin. Meillä puhuttiin talkkunajauhoista ja talkkunaa oli se piimään tehty syötävä.

Tirripaistinkin kuukkelilta selvitin ja tuttu juttu sekin, nimi vain oli outo. Silloin aikojen alussa kotona sitä äiti useinkin teki, ei aina uunissa, vaan paistetut lihat kypsytettiin pannulla hellalla.
Mutta miten sitä sitten talkkunan kanssa syödään, se kiinnostaa. Laitettiinko talkkunajauhoja siihen kastikeliemeen? Ensin kun luin Anniliisan viestiä, tuli mieleen se meikäläisen talkkuna, että mitenkä sitä lihan kanssa...

Ruokaketjuun kuuluisi talkkunat ja tirripaistit, mutta jatketaan tässä, pääasia kai on, että kirjoitellaan...
- Unohda virheet joita ei voi korjata,
mutta älä erehdysten tuomaa oppia. -

Justiina

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 1190
  • Profiili
Vs: Itsellinen nainen..tai mieskin.
« Vastaus #5 : 23.07.2014 16:42:00 »
Hih, samoissa puuhissa eli laiskanpäivää viettämässä. Ulkona on yli 30 lämpöisen puolella.
Talkkunasta kirjoitit, Hemuli. Tirripaistin kanssa sitä kai tarjottiin siten, että ensin tehtiin paisti ja sitten sekoitettiin talkkunajauhot veteen puuroksi, annos sakeaa puuroa lautaselle ja tirripaistia päälle. Tämä on mutua, koska tapa on minulle outo.

Talkkunajauhoja on todella käytetty paljon ruuanlaitossa. Meilläkin oli joskus entisaikaan kotona piimää ja talkkunaa kesäruokana. Sitten muistan talkkunapuuron ja voisilmän. Muistelen, että talkkunapuuroa on entisaikaan tehty oikein kiireisinä aikoina, esimerkiksi kun on ollut kiire aamulla riihenpuintiin. Mummo kertoi joskus, että talkkunapuuroa syötiin jouluaamuna ennen kirkkomatkaa. Emäntähän oli tehnyt aamuyöstä navettahommat ja sitten jouduttautui kirkkorekeen ollakseen toisten kanssa kuudelta joulukirkossa.

Äsken syötiin marjahyvettä jälkiruokana.

http://www.hirvelantalkkuna.fi/index2.html

Tässäpä trendikkäitä ohjeita talkkunan käyttöön.
Tämä todellakin kuuluisi sinne ruokaosioon, mutta menköön nyt...  8)

pumpuli

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 903
  • Profiili
Vs: Itsellinen nainen..tai mieskin.
« Vastaus #6 : 26.07.2014 10:44:45 »
Onneksi nykyajan nuoret ovat tasa-arvoisia kotihommien suhteen. Enimmäkseen.

Meidän ikäluokkamme elää vielä niissä naisten ja miesten töissä.

Ympäristöä kun seuraa, niin usein leskesi jäänyt nainen myy paniikissa talonsa, mökkinsä, autonsa. Kun ei koskaan ole joutunut niitä huoltamaan.

Ympärilläni on monia miesleskiä, jotka ovat aivan hukassa, kun vaimo poistui viereltä. Eräskin ei ymmärrä, mitä kaupasta ostaisi. Niinpä käy sitten enimmäkseen ravintelissa syömässä. Toiselle neuvoin juuri, miten lakanapyykkiä pestään. Oli oikein käynyt yövieraita. Ensimmäistä kertaa yksin ollessa!

Ja pahinta on tietysti yksinäisyys, jos ei ymmärrä kotoa mihinkään lähteä. Tai ei sairauden takia pysty lähtemään.

Anniliisa

 • Newbie
 • *
 • Viestejä: 938
  • Profiili
Vs: Itsellinen nainen..tai mieskin.
« Vastaus #7 : 26.07.2014 18:58:17 »
Jatkan vielä nyt tätä talkkunajuttua.Se hämeen puolen talkkuna jota kesäruokana viilin kanssa syödään on kai kaurasta tehtyä,onko ehken joku sitä jauhoa valmistanut.Mutta tämä savolainen talkkuna on ohran jyvistä tehtyä.Aikoinaan yleinen talvipuolen ruoka niinkuin jo Justiina kertoi.Kun 55v.sitten menin miniäksi maalaitaloon sain sitä omatoimisestkin anoppini kanssa valmistaa.Ja kun sianlihaa oli aitan lihatiinussa niin siitäpä se tirripaisti saatiin talkkunalle kyytipojaksi.Kyllä samanlainen paisti vielä nykyäänkin maistuu ainakin tosimiehille perunamuusin kera,vai mitä sanoo Pekka Puska.

Varmaan nuoremmat miehet ovat saaneet perusopit keittiöhommiin jo peruskoulussa,kiitos kotitaloustunneille.Muistan vieläkin kun oma poikani kerran peruskouluaikaan istui jakkaralle hellan äärellä kun tulin kotiin työpäivän jälkeen.
mitä sinä nyt teet,aloin kysellä.Paistan perunaohukaisia kun koulussa opin,sanoi poikani..
Ja siitä se alkoi,myös keittiöhommat,miniäni oli alussa tosi avuton ruuanlaittaja kun jäi leskeksi.
Tällä helteellä on hyväkin puoli,voi laiskotella hyvällä omallatunnolla,kuka nyt tuonne helteeseen...