Keskustelualueet > Yhteiskunta

Mikä mättää?

(1/11) > >>

pumpuli:
Olen viimeaikoina miettinyt, miksi tässä yhteiskunnassa ei ole enää varaa mihinkään?

Annuska tuolla ylempänä kertoi, mitä maksaa, kun heidän kahden eläkeläisen perheessään käy kotisairaanhoito jonkin kerran vuorokaudessa.

Tein elämäntyöni terveydenhuollossa, myös kotisairaanhoidossa. Koskaan-milloinkaan ei urani aikana palveluksistani peritty asiakkailta "pennin hyrrää". Tietysti maksoivat veronsa.

Nyt lukiessani Tarja Halosesta kertovaa kirjaa, törmäsin valiokuntaneuvos Pentti Arajärven ajatuksiin.

Hän sanoo: "Olen pohtinut, miksei meillä ole varaa mihinkään, vaikka olemme rikkaampia, kuin koskaa. Ei voi sanoa, että julkiset palvelut olisiva heikommat, kuin ennen, mutta ei voi sanoa myöskään, että ne olisivat merkittävästi paremmat, kuin 20 vuotta sitten. Mikä tämän on aiheuttanut? Suhtautumisemme sosiaaliturvaan ja koulutukseen on muuttunut. Emme enää tuota näitä palveluja taataksemme ihmisille paremman elämän ja yhteiskunnalle menestyksen. Tuotamme niitä taataksemme taloudelle paremman menestyksen ja pääomalle paremman tuoton. Tiedämme kaikelle hinnan, mutta emme minkään arvoa."

Saatatko sen paremmin sanoa?

Anniliisa:
 Pumpuli,tämä on asia jota minäkin olen miettinyt.
 Ensin luotiin toimiva hyvinvointivaltio ja nyt se romutetaan.Nyt on jo hajoitettu monta hyvää asiaa.
Kaikki halutaan yksityistää ja niiden pitää tuottaa voittoa.
Kyllä esim.posti.terveyspalvelut sekä sähköntuotanto kuuluisivat valtiolle.Sähkönhinta on noussut kymmenessä vuodessa yli 50 prosenttia ja voitot menee ulkomaille.Kyllä olis kirveelle töitä.

Viola:
  Kansanterveyslaki tuli voimaan 70-luvun alkupuolella, siinä taattiin kaikille ilmainen terveydenhuolto.
  Siksipä pumpulinkaan ei tarvinnut rahaa käsitellä.
 Silloin oli jo epäilijöitä, joitten mielestä se ei ole kestävä ratkaisu. Se oli DDR:n malli.
 Nyt ollaan tultu rytisten alas, eikä loppua näy.

  Ihan ihmeellinen on Annuskan tapaus, tämän päivän hoitoihmisiltä on kadonnut inhimillisyys jonnekin sääntöjen ja rahan viidakkoon.
 Ennen katetroiminenkin oli niin vaativa tehtävä että sitä pystyi vaan sairaanhoitaja tai lääkäri tekemään. :)
 Tänä päivänä meillä pitää olla "oma apu, paras apu".

Anniliisa:
  Mietin tuota Pumpulin kysymystä että Mikä mättää.
  Täällä Kuopion seudulla ainakin mättää tämä suuruuden hulluus.
  Onko se enää mikään kaupunki jos siihen kuuluu puoli lääniä.
  Ei toimi lasten iltapäiväkerhot ja vanhemmat ovat vaikeuksissa.On muka kysymys taas kustannuksista.
  Nyt huomattiin että pitää nostaa Maaningan vesimaksuja kun liitytään Kuopioon.
 Siilinjärvi on jaksanut taistella omana pitäjänä ja tänään vihitään uudet Kallansillat.
 

Annuska:
Kyllä kaikki mättää ja menee huonommin kuin ennen. Kaikki palvelutkin menee kauemmas ja kauemmas. Meiltä lopetti tuo Terveyskeskuskin toimintansa nyt kokonaan. Mallu-auto käy kaksi kertaa viikossa ja se ei käy liikuntarajoitteiselle. Minä pääsen sinne mutta miehen on mentävä taksilla kauemmas verikokeisiin. Lääkäriin on myös lähdettävä kauemmas koska siinä autossa ei lääkäreitä varmaankaan ole.

!5 vuotta ollaan tässä asuttu ja sinä aikana on lähtenyt paljon palveluja. Lopettanut on 3 pankkia, Kela, ja nyt tämä terveyskeskuskin. Liikkeitä on lopettanut paljonkin. Liikkeistä ehkä eniten harmittaa rauta-ja sähköliikkeen, kangaskaupan, Tiimarin ja kukkakaupan häviäminen. Alkokin on hävinnyt jo ajat sitten, mutta se ei harmita. Ympäristö on ehkä vähän rauhallisempi kun ei sitä ole lähettyvillä. Ruokakauppa ja apteekki on onneksi vielä tallella.

Hankalammaksi siis kaikki menee ja kalliimmaksi tulee kun pitää bussilla ja taksilla kulkea lääkäriin ja labraan. Sairastelu ja huonokuntoisuus käy kalliiksi. Pavelut kotiin käyvät myös kukkaron päälle.

Nyt on lopetettava kun miehelle tulee hiustenleikkaaja kotiin nyt vajaan puolen tunnin päästä. Täytyy mennä ottamaan matto lattialta pois valmiiksi.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta