Kirjoittaja Aihe: Lempiruuat  (Luettu 7912 kertaa)

pumpuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 903
    • Profiili
Lempiruuat
« : 06.12.2015 23:10:37 »
Olin tilaisuudessa, missä asiantuntijat opastivat meitä ikäihmisiä. Sanoivat, että "vanhus" voi jo huoletta syödä kaikkia lempiruokiaan.  :)

Mietin, mitä ne minun lempiruokani ovat. Päädyin seuraavaan: Kutunjuusto, graavi lohi, sienisalaatti, leipäjuusto ja lakkahillo, naudan ja possun pihvit, maksapihvit, ruisleipä ja voi. Juomista kotikalja ja punaviini, pohjalainen sahti ( saa hyvin harvoin). Herkuista mansikka-kermakakku, herrasväenleivät ja jätski kaikissa muodoissaan.  :-[

Mitähän sinun lempiruokasi ovat?

merituuli

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 140
    • Profiili
Vs: Lempiruuat
« Vastaus #1 : 07.12.2015 17:33:12 »
Minun lempiruokani ovat enimmäkseen kovin arkisia ja tavallisia.
Silakkapihvit, paistettu kuha, uunilohi, makaronilaatikko, maksapihvit, perunasose.
Herkkupuolelta kaikki täytekakut käy, mustikkarahka ja jäätelöt.
Ruuan kanssa juomaksi rasvaton maito ja leivistä saaristolaisleipä ja yleensä
tummat leivät.
Viineistä ja olueista en välitä.

Anniliisa

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 938
    • Profiili
Vs: Lempiruuat
« Vastaus #2 : 08.12.2015 13:19:24 »
Minä olen niin kaikkiruokainen että on vaikea jotakin nimetä.
Nyt on koko ajan mielessä taas tuo kausiherkku...lipeäkäla..
On vain niin isotöinen ,yksin itselle en viitsi laittaa.Nyt kyllä saan syömään tyttäreni perheen ja sinkku-miniäni,tai siis lesken,niinhän se menee.Kaikki ovat lipeäkalan ystäviä ja innoissaan taas.Ja jälkiruokana syökööt vielä porkkanakakkua.
On ollut suosittu travuurini nyt syksyn aikaan Tuorejuusto kuorrutuksella.Taatelikakunkin jo kyllä leivoin kun sain innostuksen television leipureilta.Nyt on taas kuivat kakut suosiossa,ohjeistivat niin..

Inkeri

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 175
    • Profiili
Vs: Lempiruuat
« Vastaus #3 : 08.12.2015 20:36:56 »
Minä olen niin kaikkiruokainen että on vaikea jotakin nimetä.
Nyt on koko ajan mielessä taas tuo kausiherkku...lipeäkäla..
On vain niin isotöinen ,
Kausiherkuista joulunajan lajikkeista lipeäkala on minunkin herkkuni, vaikka tavallisesti en kuori perunoita, niin tapaninpäivänä teen poikkeuksen kuorimalla potut. Onneksi nykyisin voi lipeäkalan keittää omassa pussissaan ja maitokastikkeelle on aivan ikioma pikkuinen punainen kattilansa jossa se hoituu jokaisena "tahvonana". :)
Kaikki on mahdollista, paitsi pyöröovissa hiihtäminen !

Anniliisa

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 938
    • Profiili
Vs: Lempiruuat
« Vastaus #4 : 27.07.2016 16:31:03 »
Kiitos kysymästä,Piikatyttö-Vastaan nyt täältä että en täytä koko Foorumiamme.
En ole enää pariin talveen uskaltautunut pitkille lennoille,lienee jo ikääni liittyvää varovaisuutta.
Onneksi aina haluavat sieltä kaukaa tulla tännepäin.Tämä Raparperi-juusto kakku ei ole kovin isotöinen eikä salainenkaan.Taisin ohjeen napata jostain lehtien ruokapalstoilta.

Laitan tähän sellaista raparperi-banaani sosetta,käy varmaan pelkkä raparperikin vähän sokerin kanssa  soseutettuna.
 150 gvoita,1,5 dl sokeria.vähän vaahdotetaan.
1 muna,0,5 dl kermaa lisätään.
3 dl vehnäjauhoja,osa voi olla perunajauhoja,
1tl leivinjauhetta ja 1tl vaniljaa ,sekoitetaan taikinaksi.taikina saa hetken kovettua jääkaapissaja sitten painellaan piirakkavuokaan,tasaiseksi ja myös reunoille.

Noin 5dl raparperisosetta,
2-3 munaa,
200g maustamatonta tuorejuustoa,
pieni purkki ranskankermaa ja 1tl vaniljaa sekoitellaan.sokeria lisätään maun mukaan jos ei riitä makeus.

Täyte kaadetaan pohjataikinan päälle vuokaan ja paistetaan noin 1 tunti  175 ast.
annetaan jäähtyä vuoassaan.
voi paistaa myös irtojohja vuokassa,minun vuoka vuotaa aina rasvat uuniin vaikka kuinka sen leivinpaperinkin siihen laittaa.Nyt taitais paistua vaikka auringossa.Mittari näyttää 27 astetta varjon puolellakin.

Anniliisa

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 938
    • Profiili
Vs: Lempiruuat
« Vastaus #5 : 14.08.2016 08:51:42 »
Tytöt kertoo tuolla toisaalla touhuistaan.Minäkin olin sopinut tyttäreni kanssa että nyt on aika mennä mökin herukkapuskat poimimaan,muuten linnut juhlii ja ne tyhjentää. Kun perjan iltana ehdittiin mökille oli kai luoja vähän  toista mieltä.
Kaunis sää oli ohi,tuuli riepotti kaiken minkä irti sai ja kaunis tyyni järven selkä muuttui hetkessä hornankattilaksi.
Sitten sade tuli,vettä aivan kaatamalla.Niinpä muutimme suunnitelmaa,nyt vain istuimme ja ihailimme noita luonnonvoimia.
Nopeasti oli rajuilma ohi,aurinko jo pilkisteli.Vaikka oli märkää niin kuitenkin teimme sen miksi olimme tulleet.
Kun ilta alkoi jo hämärtyä sää vain kirkastui ja jo puolikuukin ilmestyi tyynen järvenselän ylle.
Tuli mieleen että onni onkin nyt ja tässä.

 

Anniliisa

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 938
    • Profiili
Vs: Lempiruuat
« Vastaus #6 : 26.12.2016 08:55:05 »
Niin on taas ohi tämä kauan kaivattu ja paljon sen takia myös touhuttu, rakas joulumme.Nyt jo ollaan Tapanin päivässä.Ale.Ale on taas alkanut.Äiti laittoi paljon kystä kyllä ,kukin tyylillään.Meillä täällä savossa on suosiossa tuo parjattu ja kiitetty ..Rosolli.Hyvällä lapsella on monta nimeä,sallatti,silli salaatti jne.
Meidän perheessä on suosiossa se perinteinen kotona tehty versio.
Sitä tehdään kerralla kunnon annos,kuoritaan keitellään ja pilkotaan porkkanat,perunat ,lisätään sipulia, omenaa, maustekurkkua, kaikki pieniksi pilkottuin.Ja viimeksi vielä etikka punajuurta, myös pilkottuna.Sitten vain kunnon kuohukermaa vatkattuna, mausteeksi ripaus suolaa,sokeria ja  varovasti etikkaa.sekoitan tämän kerman sitten varovasti tähän kasvis-juures seokseen.Hyvää kinkkua ja tätä vielä kylmässä hiukan tekeentynyttä  Rosollia,kaikki muu onkin sitten vain höysteitä. ,.Kehuja tuli taas ja saarioisten Äidit jäi toiseksi.Hyvää tahvanaa..

Anniliisa

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 938
    • Profiili
Vs: Lempiruuat
« Vastaus #7 : 28.11.2017 07:59:29 »
Varmaan palstalaiset jo touhuaa ja suunnittele tätä  Suomi sata itsenäisyys juhlaa.
Leivoin taas näitä ruispipareita ja niitä on tarkoitus nakerrella mustikkaisen glögin kanssa linnanjuhlia seuraten.
Tämän syksyn uusi tuttavuus on tämä parsimo hedelmä.Maistuu hyvin pipareiden ja homejuuston kanssa.

Mielenkiinnolla odotan onnistuuko  tuo lipputangon valaisu vai jääkö se vain suunnitteluksi.
Olishan se ikimuistoinen juttu tässä pitkässä pimeydessä.

Anniliisa

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 938
    • Profiili
Vs: Lempiruuat
« Vastaus #8 : 21.06.2018 07:52:21 »
Mitähän tänä juhannuksena kansa syö,valinnanvaraa ainakin nykyään on.Kauppojen hyllyt notkuu monenlaista herkkua sekä valmiina että vaivaa nähden itse kokkaillen.Sää vain ei nyt taida suosia ulkona kokkaajia.

Minulle on annettu toivomus,mummo laittaa kalakukon.Jälkipolvi huolehtii muusta.

Tuo raparperi-juusto kakku kyllä pitää myös laittaa.Sen teen iloksi itselleni,en taida viitsiä nyt rannelle kylmään ja sateeseen  .Oloneuvoshan saa tehdä mitä lystää...

Anniliisa

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 938
    • Profiili
Vs: Lempiruuat
« Vastaus #9 : 06.07.2021 08:23:33 »
Lämmin kesä jatkuu ,liian lämmin meille senioreille,huh huh .
Harmi että tämä meidän aikoinaan niin vilkas keskustelufoorumi  kuivui ja kuihtui,
Lukijoita olisi mutta kukaan ei viitsi kirjoittaa
.
Purnaan nyt ainakin vielä tämän kerran.
Katselin joutessani mansikkakakun uusia ohjeita.
Tavallinen 4 munan kakkupohja , 1 litra mansikoita ja sitten tuo valtava kermamäärä.
tarvitseeko yksi pieni kakku noin valtavasti kermaa. ohjeessa sanotaa että ensin 3dl väliin ja vielä toinen mokoma päällystämiseen.

Vielä noista uusien perunoiden keittoohjeista. Olen joskus saanut neuvon että perunat ei tarvitse suolaa keitinveteen niin kaikki vitamiinit ja hivenaineet ei tuhoudu.keitinvettä sitten käytän jäähtyneenä pelarkonioiden kasteluun kun en sitä suolalla pilaa.
 Sitten kuumien perunoiden päälle vähän mineraalisuolaa ja kevyt ravistelu.kyllä suolaa on liikaakin noissa muissa höysteissä joita perunoiden kanssa syödään. JA EI KUN SYÖMÄÄN...