Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Justiina

Sivuja: [1] 2 3 ... 80
1
Yhteiskunta / Vs: Hyvää itsenäisyyspäivä
« : 06.12.2021 10:03:11 »
On jälleen Suomen syntymäpäivä. Onnea meille kaikille!

Kuluneet vuodet ovat muuttaneet maailmaa ja omaa eloamme täällä. Kaikesta huolimatta iloa ja valoa, voimaa ja toiveikkuutta.
Suomalaista sisua tarvitaan taas.

2
Omat rahat / Vs: Kun vanhenen ...
« : 23.10.2021 17:15:35 »
Hei,
kirjoitin äsken pitkän sepustuksen, mutta painoin jotakin nappulaa - ja fiuuh -- juttu oli taivaan tuulissa. Mihin lie käsi osunut.

Kirjoitin koronasta ja vanhenemisesta. Koronasta ei päästä koskaan kokonaan eroon. Rokotuksilla voi säädellä sairastumisen mahdollisuutta ja vakavuutta. Odottelen kolmannen kierroksen alkua, käytän maskia ja kuuraan käsiä. Meillä päin on ollut  0 tartuntaa jo pitkän aikaa, mutta koskaan ei voi sanoa, etteikö joku sitä meidänkin perälle kantaisi.

Vanheneminen on nyt totta vaikka peiliin ei katsoisi. Traficom lähestyi kirjeellä ja ilmoitti, että mummon on aika uusia korttinsa, jos meinaa ruokakauppaan ajella. Vanhalla pitää olla laajennettu lääkärintodistus hakemukseen mukaan. Onneksi muistitestissä vielä muistin ja osasin piirtää kellotaulun sekä viisikulmiot. Jospa tässä vielä rattiin pääsee...

Anniliisa, kirjoitit suolasta. Suola on minulle ongelma. Nimittäin liika suola valmisruuissa. En yhtään pidä suolaisesta. Ostin torilta kalakukon. Se oli myrkkysuolaista! Pakastin sen paloina, jospa silloin tällöin saisi murusen menemään. Verenpaineen vuoksi voisin suolaa nauttiakin, mutta kun ei maistu niin ei.
Meitä ihmisiä on moneen junaan, eikö niin. :D

Mukavaa lauantai-iltaa!

3
Hyvinvointi / Vs: Vitamiinit ja Hivenaineet:
« : 20.08.2021 21:31:19 »
Kurkkasin! Sentään joku vanhoista kavereista on tallella.
Ne marjat, marjat... Pumpulikin kirjoitti saskatooneista jo aiemmin. Ajattelin vastata, mutta silloin jäi. Löysin pakastinta järjestäessäni viime vuoden saskatoon-karhunvatukka-mustaherukkahilloa. Saskatoonia voi käyttää samoin kuin mitä muita marjoja tahansa, ovat lempeitä maultaan mustikan tapaan. Kävin vuosi sitten napsimassa niitä aamupuuron päälle. Tänäkin vuonna sato näytti lupaavalta, mutta marjojen sinistyessä ne katosivat kummallisesti. Pihassa on asunut keväästä asti mustarastaita. Ne ovat lempilintujani, mutta marjojen käytöstä olen eri mieltä. Luultavasti marja-aronioiden kanssa käy samoin. Tosin nyt on paljon pihlajanmarjoja, ehkäpä rastaat keskittyvät syömään niitä.

Mustaherukkaa tuli paljon. Mustikoita keräsin vähän yli 20 litraa, mutta olipa se työn takana! Helle kuivatti marjat maustepippurin näköön ja kokoon, mutta aina jostakin kosteammasta paikasta jokunen osui kohdalle.

Vitamiineista ja kivennäisistä on huolehdittu. Puolukoitakin taitaa saada. Niiden kyljet punoittavat jo somasti.
Elokuu on mukavaa aikaa. Saa tuoretta syötävää omasta pihasta ja kasvihuoneesta. :)
Jaksellaan!


4
Yleinen keskustelu / Vs: Väärään taskuunko.
« : 13.07.2021 12:48:30 »
Laitanpa tähän ketjuun huomion uudesta huijausyrityksestä. Puhelimeen oli yöllä ilmaantunut viesti. Siinä kerrottiin, että minulle on tullut ääniviesti tms. joka vaatii annetun linkin napsauttamista. Napsautin poista.

Milloin pankin, milloin postin, milloin puhelujen kautta yrittävät huijarit vetää kansalaista retkuun.  >:(  Nyt lehdissä varoitetaan tästä uudesta ansasta.

Ethän avaa linkkejä, olethan varovainen.

5
Harrastukset / Vs: Mikä tuoksu?
« : 09.07.2021 19:05:21 »
Mikä tuoksu? Tiedättekö tai muistatteko miltä kuivunut heinä tuoksuu? Apila ja timotei tuoksuivat heinäpellolla hyvältä, mutta käristynyt pihanurmikko ei hurmaa tuoksullaan. Tekee pahaa katsoa ruskeita laikkuja sillä täällä.
 
Ylen uutiset valistaa, että viljelijöitä ja vanhuksia vaivaa helle.
Meillä menee marjapensaiden sato pihanurmen myötä. Valitettavasti en saa sadettajaa viriteltyä toimintaan. Uppopumppu jaksaa vaivaisesti lirutella vettä saaveihin joista sitten rahtaan kastelukannuilla tomaateille, kesäkurpitsoille ja muille kevään hurmassa laittamilleni kasveille. Näin kovilla helteillä sekin työstä käy.

Tuttavat olivat kaukaa viisaita ja hankkivat ennen sesonkia ilmalämpöpumput ja nyt nauttivat viileästä sisäilmasta. Minä en viitsinyt investoida, koska "elän kuin viimeistä päivää" täällä punaisessa tuvassani. Nyt pumppuja ei saa mistään, tuulettimetkin on loppuneet.

Mansikoita sentään saa viljelijöiltä. Passaa niitä haistella ja maistella. Omasta pienestä mansikkasadosta riittää vain rastaille. Yhtään marjaa en ehdi itse poimimaan.

Pysytään viileinä, ollaan varjossa, nesteytetään  ;)

6
Koti / Vs: Toukokuu..
« : 30.04.2021 18:55:01 »
Hei kaikki!
Onnistuipa kirjautuminen vielä. Oli mukavaa nähdä tuttujen tervehdyksiä. Samat tunnelmat kuin Hemulilla on  Savon puolessakin. Vallitsee yleinen väsymys kaikkeen. Korona-arki on meillä nyt helpottunut, koska uusia tartuntoja ei ole ollut pitkään aikaan. Varovaisuutta kuitenkin tarvitaan edelleen. Ensimmäinen rokoteannos pistettiin maaliskuussa ja toinen on luvattu kesäkuulle. Jospa se siitä helpottuisi.

Muuten kulunut talvi on ollut hyvin raskas, ei yksin epidemian vuoksi. Vanhuutta on kai sekin, että puhelimen yhteystiedoista pitää poistaa nimiä.

Tänään satoi vähän lunta. Haravoin pihaa vähän aikaa, siinä sentään tuli lämmin. Nyt humisee tuli takassa, tee höyryää mukissa ja villasukat lämmittävät varpaita. Että tämmöinen on vappurieha meillä. Pysykää terveinä!

 Iloa ja valoa toivottelen  :)

7
Luonto / Vs: Tämän kuusen juurella ...
« : 01.12.2020 19:43:09 »
Mukava kun kaksi uskollista ystävää on piipahtanut täällä. Toisessa ketjussa pumpuli miettii kummallisen ajan tunnelmia. Tämä on nyt tätä. Meilläkin korona riehahti voimallisesti, mutta tänään oli jo toiveikkuutta ilmassa. Uusia tartuntoja ei ollut ilmennyt. Maskin käyttö, hanskat ja desit ovat arkea. Kauppaan pitäisi mennä, mutta uskaltaakohan kuitenkaan, maskissakaan.
Onneksi on kotivaraa.

Jatkan tähän Anniliisan ketjuun, koska kävin kuusen juurella. Tai useammankin kuusen. Parin viikon takainen myrsky kallisti meidän "perämetästä" monta kuusta. Sitä se naapurin puolen avohakkuu tekee >:(. Tien varrelta oli katkennut iso kuusi, onneksi ei meidän puolelta. Toinen naapuri sahasi esteenä olleen rungon poikki. Keräsin muutamia oksia ja väänsin kranssin oveen. Arvelin, että josko siitä tulisi joulumieltä. Ei tullut. On hakusessa koronan ja henkilökohtaisen tilanteen vuoksi.
Tänä aamuna maa oli valkoisena, mutta järvi lainehtii edelleen. Tuleeko talvea enää koskaan?
Kaikesta huolimatta toivottelen rauhallista adventin aikaa.

Ps. Ketun jouluinen hedelmäkakku taitaa jäädä tekemättä ;)

8
Matkailu / Vs: Kotiseutumatka
« : 31.10.2020 19:30:50 »
Päivitetäänpäs tämäkin ketju.

Moikka savolaiset!

Luin jostakin, että Kuopioon on tullut uusi uimahalli. Kaupunki ei enää tarjoa pefflettejä ilmaiseksi.

Seinällä on ohje: " Suap käyttee ommoo pärsalustaa."  ( Meniköhän se nyt oikein.)

 
Moi moi!  :)

Persalustoista on kirjoiteltu maakuntalehdissäkin puolesta ja vastaan.
Tuo savonkielinen ohje ei ole kyllä syntymäsavolaisen laatima. Tosin äidinkieltäni puhutaan laajalla alueella ja monin eri tavoin. Ehkä noinkin suomea ja savoa sekoittaen. Muotoilisin sen näin: Sua käättee ommoo persalustoo.
Oikeastaan persalusta on hienosteleva kiertoilmaisu. Sehän on reilummin persealusta, ei missään tapauksessa ainakaan täällä päin pärs. ;D

Siellähän kuopiolaiset selvittelevät takalistonsa suojaamista!

9
Hyvinvointi / Vs: Kaikki hyvin.
« : 22.09.2020 21:33:28 »
Tervehdys ja kiitos Anniliisa!
Olet ollut varmaan hyvä tuki vasta leskeksi jääneelle sukulaisellesi, olethan kokenut itse saman. Näinä kuluneina viikkoina olen ajatellut, että onnellisinta olisi päästä pois saappaat jalassa, ilman pitkäaikaista kitumista. Tämä lähtijän kannalta, mutta jäljelle jäävälle äkkilähtö on järkyttävä kokemus. Elämä antaa ja ottaa, siihen on tyytyminen.

Toisaalla kerroit mielenkiintoisesta kirjasta. Luin jokin aika sitten lehdestä tämän afrikkalaistaustaisen nuoren naisen tarinan. Silloin tuli kiinnostus lukea kirja. Olen lukenut nykyään vähemmän kuin koskaan. Jospa joskus vielä tokenisin elämään normaalisti ja kirjat viehättäisivät taas.

En valita nyt enempää. Tänään paistoi aurinko ja kultasi ruskaan valmistautuvan luonnon. Ajelin sairaalasta kotiin mutkan kautta varta vasten ihaillakseni metsiä. Onneksi niitäkin vielä on. Kävin puutarhamyymälässäkin ostamassa callunaruukun. Kun tulin kotiin, huomasin jättäneeni sen parkkipaikalle. Hoh hoijaa... ei pysy nyt muori kuosissa.10
Hyvinvointi / Vs: Kaikki hyvin.
« : 20.09.2020 21:24:20 »
Kiitos, vanha nettiystävä!
Lämpimät sanat virkistävät aina. Ikä tuo mukanaan muutoksia elämään. Sille ei mahda mitään, pitää yrittää sopeutua ja valmistautua.
Käyn katsomassa, onko kukaan kirjoittanut mitään, mutta tuntuu ettei itse jaksa varsinkaan niinä päivinä, jolloin käyn sairaalassa.
Kiitos vielä kerran!

11
Hyvinvointi / Vs: Kaikki hyvin.
« : 16.09.2020 17:46:36 »
Kaikki ei ole hyvin, on pikemmin  hyvin huonosti - henkilökohtaisella tasolla.
Olen aivan uuden edessä, yritän sopeutua, mutta huonolla menestyksellä.
Opettelen elämään yksin. Siinä onkin sellainen läksy, että sen tietää vain tilanteen kokenut. PP sairastui vaikeasti heinäkuun lopulla ja on ollut siitä lähtien sairaalakierteessä. Käyn katsomassa mahdollisimman usein. On rankkaa seurata parhaan ystävän haurastumista. Meillä ei ole toivoa viettää loppuaikaa yhdessä asuen.
Kirjoitan tämän ikävän asian näkyville, koska Anniliisa ja Pumpuli tuolla toisaalla ovat ihmetelleet keskustelun hiipumista. Ehkä jompikumpi on ihmetellyt, miksi puhelias Justiinakaan ei pulise niitä näitä.
Elämä on tällaista. Tiesimme tämän tulevan, mutta lykkäsimme ajatuksen mielestämme.

Saapa nähdä, miten myrsky koettelee meitä muutaman tunnin kuluttua. Valmisteluja on tehty, bensaa aggregaattiin on ostettu, mutta kuka sen käynnistää nyt?
Voikaa te vanhat tutut hyvin, samoin täällä piipahtelevat vieraat.

12
Luonto / Vs: Lämpmän heinäkuun tuotoksia
« : 21.07.2020 21:45:17 »
Onneksi alkukesän helteen jälkeen oli sadekausi. Nyt ilmeisesti on alussa toinen sadejakso ukkosineen. Muuten ukkonen ei haittaa, mutta kun meillä tuppaa tulemaan sähkökatkoja. Pakastimessa on viisi laatikollista ostomansikoita. Kunpa ne säästyisivät jäätyneinä. Aggregaattia kokeiltiin jo, mutta sen käynnistäminen on yhtä rankkaa kuin ruohonleikkurin käyntiin veto. On tullut vikaa olkapäähän(kin) vuosien mittaan. :(

Kasvulaatikot tuottavat jo syötävää. Kesäkurpitsaa tulee liikaakin, ensimmäiset kurkut on syöty, lehtikaalit välttyivät kaalikoin ryntäyksiltä, yrtit ovat kasvaneet hyvin, saskatoonin ja aronian marjoja näyttäisi tulevan, mutta ne joudun jakamaan rastaitten kanssa. Niin ja keltaisia sekä punaisia tomaatteja on jo saatu pöytään. Perunat pitää vielä kehua! Juuri maasta nostetut omat potut ovat toista kuin kaupan "varhaisperunat".  Kohta joutuvat omat herneet ja pavutkin. 
Pääsinpä retostelemaan (luonnon) rikkauksilla! ;D

................................

Anniliisa, meidän lapsenlapsi on myös rippikoululainen. Ryhmän konfirmaatio siirrettiin koronan vuoksi syksyyn. Toivottavasti silloin ei ole pelättyä uutta aaltoa.

Pumpuli, onnea leijonantassuisesta ammeesta! Se on oikein romantiikan kukkanen... mahdollisesti olet saanut kylpyseuraa.  ;) Itse mietin uimista saavissa tai kylpytynnyrin hankkimista. Meidän ranta oli varattu juuri parhaimpien helteiden aikaan. Lokki oli pesinyt kiven koloon. Se hyökkäili niin kovasti, etten uskaltanut edes yrittää se seuraksi. Nyt pojat ovat jo isoja, mutta sään viilennyttyä ei enää tee mieli katsastamaan saisinko minäkin uintivuoron.

Mukavaa loppukesää kaikille!

13
Luonto / Vs: Kevät lähestyy
« : 25.05.2020 21:27:23 »
Nyt kevät on jo täälläkin, ei pelkästään lähesty! On ollut lämmintä kahtena päivänä, pääskynen piipahti pihassa, hiirenkorvat kasvoivat silmissä, perhosia lentelee... mutta käki ei kuku. Sitä se vanhan metsän avohakkuu teki, luonnon monimuotoisuus kärsii. Ei ole käkiemolle valmiita pesiä ja lastenhoitajia. Mustikanvarvut kärsivät lumen puutteesta, osa perennamaan - sen sekasotkun - kasveista menehtyi myös. Poikatyrni näyttää kukkivan yhden oksan voimin. Riittääkö siitä miesten töihin? Olisiko lisääntynyt myyräpopulaatio ollut asialla taas.

Tänään on Urpon päivä. Muistan, miten äitini ennusti kesän säätä tästä vanhan ajan merkkipäivästä. "Jos on Urpona turkki päällä, on kesällä paita päällä", hän tapasi sanoa. Nyt tarkeni hyvin paita päällä, siis kesästä tulee kylmä.  ;) Ehkä ei kuitenkaan. Tänään oli paitakin liikaa, sillä käänsin lapiolla meidän perunamaan. Mullassa möyriminen on mukavaa ja antaa toiveikkuutta elämän jatkumisesta jollakin tapaa. Nyt pitäisi uskaltautua puutarhamyymälään, mutta huhu kertoo että siellä on väkeä pilvin pimein. Pidä siinä sitten turvaväliä.

On mukavaa nähdä jonkun käväisevän kirjoittamassakin. Miten teiltä muilta on mennyt nämä pari kuukautta oudossa tilanteessa? Joko helpottaa?

14
Hyvinvointi / Vs: Kaikki hyvin.
« : 05.05.2020 20:25:45 »
Niinpä, Anniliisa,
tänään ajelin pitkästä aikaa kotipihan ulkopuolella. Matkalla katselin kotikunnan puoteja ulkopuolelta ja mietiskelin, kuinkahan monta pikkuyritystä on muutaman kuukauden kuluttua pystyssä. Kampaajat ainakin olivat laputtaneet ovensa. Olikohan lapuissa tietoa aukiolosta? En pysähtynyt lukemaan, vaikka päälle pitäisi todella tehdä jotakin  :( Vaatekaupalla oli alennusmyynti, ei tavallisesti ole sesongin alkaessa. Ruokakaupoissa ainoastaan näytti olevan asiakkaita pysäköintialueista päätellen.

En jakaisi suoranaista rahaa kuluttajille, mutta jonkinlainen palveluseteli suunnattuna määräkohteeseen käytettäväksi  voisi olla elvytystoimenpide vaikkapa yksinyrittäjälle. Tästä notkosta nouseminen tulee kalliiksi joka tapauksessa. Nyt tuntuu kuitenkin olevan vallalla toisenlainen henki kuin 90-luvun laman aikaan. Se aika on kirkkaana mielessä. Monta tuttua yrittäjää ajautui vaikeuksiin noina aikoina.

15
Hyvinvointi / Vs: Koronavirus
« : 19.04.2020 21:47:12 »
Päivät sujahtavat vanhaan malliin olipa karanteenissa tai ei. Pientä puuhastelua on sisällä ja ulkona.  Ruokatavaraa tulee rappusille joko kaupasta tilattuna tai ystävällisen naapurin tuomana, tyttärenpoika, juuri ajokortin saanut, on myös rahdannut ostoksia. Hänellä on vain niin pitkä matka etten kovin usein ajeluta tänne asti.

Korona aiheuttaa monenlaisia ajatuksia. Lähinnä mietin, milloin tämä on ohi ja millaisessa jamassa silloin ollaan noin maailmanlaajuisesti katsoen. Samaa varmaan kaikki pohtivat. Yritän ottaa päivän kerrallaan ja iloita arjen pienistä asioista. Tänä aamuna postilaatikkokeikalla linnut lauloivat, peipponen ylimpänä. Kesä tulee talvettomankin talven jälkeen.

Anniliisa kirjoitti oikein hengityskoneen merkityksestä. Eräs lääkäri sanoi radiohaastattelussa, että hengityskone ei ole hoitotoimenpide, se vain antaa aikaa elimistölle selviytyä. Vanha elimistö ei kovin helposti selviydy. Tosin tässäkin on poikkeuksia, 95-vuotias Satu Tiivola esimerkiksi toipui koronasta.

Kuunnelkaapa netistä Oulun poliisin Petrus Schroderuksen laulama Rakasta sinua, elämä... ja pysykää kotona! :)

Sivuja: [1] 2 3 ... 80