Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Aarno Korpela

Sivuja: [1] 2 3 ... 26
1
Yhteiskunta / Hyvinvointialue-vaalit, reklaamia
« : 23.01.2022 07:48:57 »
Tänään äänestyspäivä ensimmäisen kerran maakuntavaaleissa.
Uusi demokraattisesti ohjattu julkisen hallinnon taso syntyi, kun hyvinvointialueet perustettiin kesällä 2021. Julkisessa keskustelussa on jäänyt vähälle huomiolle, että sote-uudistus, tai pikemminkin hyvinvointialueuudistus, vaikuttaa perustavanlaatuisesti myös kuntiin ja valtioon.
Sote -uudistus vie sosiaali- ja terveyspalvelut hyvinvointialueille. Mitä jää kunnille?
Kunnalla on lain mukaan ensisijainen vastuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä siltä osin, kun se kytkeytyy kunnan muihin lakisääteisiin menoihin.

Kunnan tulee ottaa huomion päätösten vaikutus hyvinvointiin.

Oleellista on, näkevätkö aluevaltuuston jäsenet, että heillä on vastuu koko maakunnasta eikä vain omasta kotikunnasta. Oletan, että hyvinvointialueille tulee aikaa myöden muitakin tehtäviä sekä valtion että alueen omasta tahdosta..

Lue lisää ajatuksistani osoitteessa www.aarnokorpela.fi

2
Luonto / Tuilivuori purkautuu Islannissa
« : 21.03.2021 14:22:32 »
Tuivuori alkoi purkautua 19.3.2021.

Viranomaiset varoittivat jo pari viikkoa sitten, että tulivuorenpurkaus on todennäköinen, kun Islannissa havaittiin 24. helmikuuta 5,7 voimakkuuden maanjäristys Reykjavikin lähettyvillä Keilir-vuorella.

Ensimmäisen järistyksen jälkeen on havaittu epätavallinen määrä pienempiä järistyksiä, yli 50 000. Se on suurin määrä vuoden 1991 jälkeen, jolloin järistyksiä alettiin mitata digitaalisesti.

Katso livekameraa purkauksesta. Kelaamalla taaksepäin on mahdollista katsella myös aikaisempia vaiheita. Linkki vie Islantilaiselle sivustolle.

https://www.ruv.is/frett/2021/03/20/beint-vefstreymi-fra-eldstodvunum

3
Luonto / Kalevalan päivänä kuvia oravan puuhista
« : 28.02.2021 20:07:54 »
Nostin esille vanhan jutun Kalevalanpäivästä.
http://www.aarnokorpela.fi/koulutusportaali_amk/aarno_korpela/srk/kalevala_runon_juhlaa.html

Uudet kuvat oravan talviruokailusta. Jokaisen kotikuusen juurella on joukko havun pätkiä, joista oravalle ovat maistuneet vain silmut
1. Orava aterialla (kuvattu aika etäältä)
http://www.aarnokorpela.fi/artikkelit_kansio/kuvat_luonto/orava_aterialla.jpg

2.Oravan aterian tähteet
http://www.aarnokorpela.fi/artikkelit_kansio/kuvat_luonto/oravan_aterian_tuotos.jpg

4
Yhteiskunta / Kansallinen Veteraanipäivä
« : 28.04.2020 11:22:47 »
Eilen 27.4.2020 tuli kuluneeksi 75 vuotta Suomen toistaiseksi viimeisestä sodasta. Tuntui omituiselta käyttää toistaiseksi sanaa, mutta sitten tuli mieleen, että vuosisatojen kuluessa Suomen maaperällä on käyty kymmeniä sotia/kahakoita.

Kansallinen Veteraanipäivä sai wanhan tekemään koosteen aiheesta. Pandemia toi oman vivahteensa päivän viettoon.  Yleisötilaisuuksia ei voitu järjestää.
Suomalaiset kulttuurin tekijät olivat innostuneet julkaisemaan etänä tehtyjä musiikkivideoita kansallisen Veteraanipäivän kunniaksi pandemian aikana.
Jos haluat lukea kosteen ja kuunnella vaikuttavat esitykset:  1075 laulajan virtuaalikuoron esityksen Finlandia-hymnistä ja  Kaartin soittokunnan etäversion Veteraanin iltahuudosta,
klikkaa
http://www.goldenage.fi/goldenage_kansio/etusivu/index.html
tai
http://www.goldenage.fi/

5
Hyvinvointi / Vs: Koronavirus
« : 20.04.2020 14:42:38 »
Hyvin salakavala virus

UUTINEN: Raumalla on todettu lauantaina koronatartunta kotihoidon työntekijällä. Tartunta on todennäköisesti saatu kaukomatkalta. Tämän seurauksena kymmenet kotihoidon iäkkäät asiakkaat ovat mahdollisesti altistuneet tartunnalle.
Kotihoidossa mahdollisesti altistuneita asiakkaita on 33. Omaisiin ja asiakkaisiin on otettu yhteyttä sunnuntaina. Henkilökunnan osalta on Rauman kaupungin mukaan alettu selvittää 50 hoitajan mahdollista altistumista. Kaikki mahdolliset altistuneet testataan.


Pelko on suuri: Se, mitä hoivakodeissa tapahtuu, meillä ja muissa maissa, on muuttumassa tragediaksi.

UUTINEN: Osa koronakuolemista uupuu tilastoista.
 
" Kymmenet koronavirusinfektioon
 liittyvät kuolemat näyttävät puuttuvan
 THL:n päivittäistilastosta.
 
 HUS kertoo, että alueen
 hoivakotikuolemat ovat toistaiseksi
 jääneet pois THL:lle menneistä
 luvuista.
 
 HUSin johtajaylilääkäri Markku
 Mäkijärvi arvioi, että THL:lle
 menevistä tiedoista näyttävät puuttuvan
 kaikki Helsingin hoivakodeissa kuolleet
 eli jopa 48 ihmistä.
"

Tuskinpa sentään jätettiin kertomatta tahallaan, jotta saadaan Uusimaa pois karanteenista.(naapurin uutistoimistontieton väite)

6
Elämme elinaikamme vakavinta aikaa 2. maailmansodan jälkeen. Pääsiäisenkin messuihin ja jumalanpalveluksiin on voinut osallistua vain radion välityksellä. Monesti pääsiäisenä seurakunnan kirkkoherra on pyytänyt jumalanpalvelukseen tekstiä lukemaan ja kantamaan kolehtia. Nyt se ei  ollut tarpeen eikä mahdollista.

Tein pääsisäisaiheisen koosteen, johon halutessanne  voitte tutustua Goldenagen etusivun linkeistä. Toki voitte jatkaakin aihetta tällä foorumilla.

http://www.goldenage.fi/goldenage_kansio/etusivu/index.html

http://www.aarnokorpela.fi/aarno_korpela/srk/kuvat-paasiainen/paasiaislapset.gif

7
Yhteiskunta / Kesäaikaan siirrtyttiin 29.3.2020
« : 29.03.2020 14:02:22 »
Kesäaika alkoi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kelloja siirrettiin tunti eteenpäin sunnuntaina 29. maaliskuuta aamuyöllä kello 3.00.

Kesä- ja normaaliajan käyttö on yhtenäinen ja pysyvä käytäntö Euroopan unionissa. Suomessa siitä on säädetty asetuksella, joka perustuu EU:n direktiiviin.

Kelloja siirretään jäsenmaissa samoina päivinä ja samalla kellonlyömällä nollameridiaanin ajan eli kansainvälisen normaaliajan mukaan. Samanaikaisuus on tärkeää erityisesti kansainvälisen juna- ja lentoliikenteen vuoksi. Päivät ovat aina maaliskuun ja lokakuun viimeinen sunnuntai.

Normaaliaikaan palataan sunnuntaina 25. lokakuuta, jolloin kellon viisareita käännetään tunti taaksepäin klo 4.00.

Suomessa on noudatettu kesä- ja normaaliaikaa vuodesta 1981 lähtien. Tätä ennen kesäaikaa oli kokeiltu vuonna 1942.
 
Pidän kesäajasta ehdottomasti, sen huomaa nimenomaan syksyllä, koska kesäajassa illat ovat pidempään valoisia kuin talviajassa.
Kun aikanaan varsinaisen työni ohella viljelin mansikoita ja herukoita, siinä huomasi miten suuri merkitys oli sillä yhdellä valoisalla tunnilla, jonka talviaikaan siirtyminen nipisti pois.
Nykyään sen huomaan sieni- ja marjametsässä. Arkirealismia, jos sinne tässä iässä vielä syksyllä pääsee.


8
Hyvinvointi / Koronavirus
« : 24.03.2020 12:07:01 »
Koronaviruksen levittäjiä olemme me ihmiset. Vanha sanonta "puhtaus on puoli ruokaa" on todella pätevä tänäkin päivänä.
YLEn sivuilta saa hyvin tietoa. Samoin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. Golden Agen etusivulle koostin linkkejä.

Onhan  tämä ollut hyvin poikkeavaa. Lumeton talvi ja koronavirus, Mutta aurinko paistaa ja linnut laulavat. Vuodenajat vaihtuvat ja koronakin häviää.  Espanjantautiin kuoli 100 vuotta sitten kymmeniä miljoonia koko maailmassa. Sekin voitettiin. Toimintaamme rajoittavat ovat nyt välttämättömiä, mutta väliaikaisia.
Riskiryhmään kuuluvana määräsin itseni vapaaehtoisesti karanteeniin. 👍☀️ Samalla määräsin "peräänkatsottavani naapurin karanteeniin. Paikallisesta Supermarket Lautturista tilaan ruokaa kotiin tuotuna.
http://www.goldenage.fi

9
Harrastukset / Ievan polkka japanilaisittain
« : 29.11.2016 10:32:23 »
Ievan polkasta on tullut netti-ilmiö, kun se ladattiin YouTubeen. Loituman esittämää versiota kappaleesta on katsottu videopalvelussa yli 17 miljoonaa kertaa.

Ievan polkka on kuuluisa suomalainen laulu, jonka Eino Kettunen sanoitti 1930-luvun lopulla. Etelä-Karjalassa, Savitaipaleella kappaletta pidetään niin paljon heidän omana laulunaan, että siitä käytetään nimitystä Savitaipaleen polkka. Laulussa käytetään Pohjois-Savon murretta, joka myös kuuluu kappaleessa. Ievan polkka on suhteellisen haastava laulu, sillä edes suomalaiset eivät välttämättä ymmärrä mitä siinä lauletaan.
Japanilaiset tunnetaan suurina Suomi-faneina, mistä olemme saaneet jälleen uutta todistusaineista. Facebook-sivu Tokyo Idol Clips on jakanut videon, jossa japanilainen nuori nainen laulaa Ievan polkkaa upeasti.

Sanat eivät välttämättä mene juuri niin kuin alkuperäisessä, mutta meininki ja varsinkin tanssiliikkeet ovat timanttista katsottavaa. Itse asiassa satakuntalaisenakin sain  hyvin selvää sanoista. Katso alta japanilainen versio Ievan polkasta:


https://www.facebook.com/tokyoidolclips/videos/994021374075358/


http://www.aarnokorpela.fi/artikkelit_kansio/kuvat_musiikki/Ievan%20polkka.jpg

10
Emeritusprofessori Antti Eskola pohtii uudessa kirjassaan vanhuutta ja suomii vanhusten huonoa kohtelua.

Tulee helpotus, tulee huoli ja sitten kiinnostus: mitä elämällä vielä on tarjota?

Laitoin YLEN tekemän haastattelun myös Golden Agen sivulle. Könnin kellon kuva on mielestäni sopiva linkiksi.
Kello käy - aikaa tulee lisää - aikanaan se itsekultakin loppuu.
Klikkaa siis kuvaa tai linkkiä.

http://www.aarnokorpela.fi/artikkelit_kansio/kuvat_etusivu_jutut/konnin_kello.gif[/img]]http://www.aarnokorpela.fi/artikkelit_kansio/yhteiskunta_tosiaikuiset/index.html#juttu27

11
Luonto / Lämpmän heinäkuun tuotoksia
« : 30.07.2016 13:31:40 »
Lähdin aamuvarhaisella raikkaaseen ulkoilmaan kuljeksimaan omaan pihapiiriin. Viime päivien lämmin sää on saanut aikaan mahtavaa kasvua kurkku- ja kurpistapenkeissä.

Merkisee sitä, että vatsaa ravitaan lähiviikoina kesäkurpitsalla ja avomaan kurkuilla. Saishan niitä ostaakin, mutta siinä on oma hohtonsa poimia omasta puutarhasta, kun on siihen tilaisuus. Ja sekin on hieno seurata, kuinka siemestä kasvaa melkoinen kasvillisuus. Tein viime kesänä marmeladia kesäkurpitsoista, omenoista ja rapapereista epämääräisessä suhteessa. .
Ja pitää nytkin laittaa kurpitsapikkelsiä, johon lisukkeeksi sopii moni pihan yrtti; lipstikka, persilja, tilli, ruohosipuli ja miksei nokkonenkin. Puolalaiset suolakurkut on oma lukunsa.
 
Naapurille voi tarjota spesiaalin; siivu kesäkurpitsaa ja päälle siivu Kivikylän grilleriä tai savustettua kassleria. :D

Poimin pihalta kolme mustaherukan lehteä sekä muutaman mintun ja nokkosen lehden. Näistä tulee ihan hyvänmakuista haudutettua vihreää"teetä". Usein liitän mukaan yhden tee pussin, ettei ihan kokonaan kotomaista.  ;)

Todisteeksi "kesäretkestäni" kaksi valokuvaa. Toisessa kuva viljellyksestä - ei siis mikään iso. Vasemmalla on kasvamassa kesäkurpitsaa, sitten härkäpapua, maissia ja kurkkua. Välissä muutama sipuli, koska on kiva ottaa sipulin varsi suuhun. 

12
Koti / marjat
« : 23.07.2016 19:09:31 »
Kun olen lopettanut marjojenviljelyn suuressa mittakaavassa, on jäänyt  aikaa marjojen säilöntään.

Olen todennut sen olevan ihan kivaa puuhaa - voi kokeilla erilaisia koostumuksia. Se voi todeta suoraan, että säilöntäohjeissa neuvotaan käyttämään sokeria aivan liian paljon. Hillosokeri säilöö varmasti hyvin, mutta pussin  kyljessä oleva ohje on kovin "makea".

Luotan sihen, että Melatiini on turvallinen säilöntäaine sisältäen kaliumsorbaattia ja natriumbentsoaattia.
Vimeksi hillosin satsin, johon käytin yhden kilon sekä mustikoita että vadelmia, siis 2 kiloa yhteensä. Sokeria vain kolme ruokalusikallista.
Tuloksena marmeladi, joka todella maistuu marjaiselta "Kuningatarhilloa".
Lasitölkkien kannet ovat nykyään tiiviitä, sulkevat suunsa hyvin :D. Se auttaa säilymistä.

Voi sitten valita, onko aamupuurossa voisilmä vai vitaminipitoista maukasta marmeladia.
13
Harrastukset / TV:stä katsottua. Portugali -Ranska 1-0
« : 11.07.2016 13:09:37 »
Olin aina kannattanut Portugalia arvokisoissa. Kuitenkaan kannustuksestani huolimatta Portugali ei ole voittanut EM- tai WM:tta.

Nyt olin kuitenkin kääntänyt kelkkani kesäkelillä ja kannatin Ranskaa.

Ja nyt Portugali voitti. Olikohan mun kannatuksellani ollutkin huono vaikutus? ;DKuvakaappaus YLE:n sivulta

14
Koti / Yrtit
« : 06.07.2016 08:51:00 »
Luonnossa kasvavat yrtit ovat viime aikoina saaneet huomiota, kun on alettu puhumaan superfoodista.

Nokkoseen olen ihan hurahtanut ja saanut siihen naapurinkin mukaan. Nokkonen on helppo kuivata.
Oheisesta linkistä voi lukea lisää.

http://www.aarnokorpela.fi/artikkelit_kansio/ruoka/index.html#juttu15

Nykyään on chili muotiyrtti, sitä tupataan joka paikkaan, siis ruokaan.
Mansikkahilloon en kyllä laita.

Sen verran olen antanut periksi, että kasvihuoneen tapaisessa on muutama chilikin.
Oheisessa kuvassa ensimmäinen sato kuivattuna. Muistathan, että kuvasta napauttamalla saa kuvan isommaksi.

AMK

15
Yhteiskunta / On Juhannus .. on Mittumaari
« : 25.06.2016 13:12:34 »
Keskikesän juhlaa vietetään miellyttävissä merkeissä.
Sää on vallan toinen kuin viime vuonna.http://www.tosiaikuiset.fi/kuvavarasto/kesakuvat/kokko_722x480_72px.jpg

Sivuja: [1] 2 3 ... 26