Joulu tulee taaskin. Sanoisin valitettavasti. Toivottavasti tämä joulukakku kuitenkin jättää hyvän maun suuhun.
Joulukakku
Tarvitaan 4 ½ dl vehnäjauhoja 50g manteleita
2tl leivinjauhetta 225 g voita
¼ tl suolaa 3 ¾ dl fariinisokeria
1 tl kardemummaa 4 munaa
350 g siemenettömiä rusinoita 1 ½ rkl siirappia
350 g korintteja 2 rkl konjakkia
350 g kuivattuja aprikooseja
50 g sukaattia
70 g coctailkirsikoita
Valmistelut 40 min.
Kypsymisaika 4 t.
Uuni +150
Voitele hyvin ja korppujauhota kakkuvuoka, halkaisijaltaan n. 20cm. Myös leivinpaperia voi tähän käyttää. Silppua aprikoosi saksilla. Jauhota kaikki hedelmät. Seulo jauhot, leivinjauhe, suola ja mausteet suureen kulhoon. Hiero sokeri ja voi vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon munat yksitellen ja vuorotellen jauhojen kanssa.
Kuori ja rouhi mantelit. Sekoita taikinaan siirappi, loput jauhot, hedelmät ja mantelit. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 4 tuntia. Kakku on valmis, kun siihen työnnettyyn tikkuun tai puikkoon ei enää tartu taikinaa.
Jäähdytä kakkua 10 minuuttia ja kumoa se sitten ritilälle. Kun se on melkein kylmä, käännä se ympäri, pistele siihen puikolla reikiä ja valele sitten konjakilla. Kun kakku on aivan jäähtynyt, kääri se voipaperiin ja folioon tai säilytä ilmatiiviissä tölkissä.
Vihjeenä Kakku kannattaa paistaa ainakin 4 viikkoa ennen joulua, sillä silloin se ehtii kunnolla vetäytyä. Vielä ennen tarjoilua kakun päälle pirskotellaan hiukan konjakkia.