pumpuli kirjoitti:
> Mutta asiaan. Mulla on pakkasessa ternimaitoa. Haluan tehdä herkullisen
> uunijuuston. Mutta kertokaa, mestarikokit, kuuluuko siihen panna munaa?
>
> Sonnin töyssy on Satakuntalainen nimitys kyseiselle ruokalajille. En tiedä,
> miksi sitä muualla kutsutaan. Ei ainakaan Kropsuksi!
>
> Nyt lenkille. :twisted:
En sanoisi itseäni mestarikokiksi, mutta uunijuustoa olen laitellut aina kun ternimaitoa olen jostakin saanut. Se on harvinaista herkkua.
Meillä Savossa ternimaito on juustomaitoa ja siitä tehdään uunijuustoa.
Juuston koostumus riippuu siitä, milten pian poikimisen jälkeen se on lypsetty.
Tämän ohjeen nappasin netistä:
Uunijuusto eli sonnin töyssy (varsinaissuomalainen nimi)
1 ltr ternimaitoa
½ tl suolaa
Voitele uunivuoka voilla. Kaada suolattu ternimaito vuokaan. Paista uunissa 150 asteessa puoli tuntia. Nosta lämpö 200 asteeseen ja ota vuoka uunista pois kun uunijuuston pinta on ruskistunut. Tarkista, onko uunijuusto hyytynyt kunnolla – kokonaan pehmeän kiinteää, ei betonia – jos uunijuusto ei ole vieläkään kokonaan hyytynyt, heivauta uunijuusto takaisin riittävän pitkäksi aikaa uuniin.
Teen juuston jokseenkin em. tavalla. Tosin ripottelen ennen uuniinpanoa pinnalle kanelisokeria, mutta se ei kai ole yleinen tapa.
Paistetaan alhaisessa lämmössä, jotta maito hyytyy kauniisti, sitten voi pintaa ruskistaa. Kokeilen lusikalla, miten juusto lohkeaa. Jos paistetaan pitkään ja kuumassa, juuston hera erottuu ja itse juusto on kovaa. Lempeä pehmeys on tavoitteena.
Joo, ei munaa joukkoon, se kovettaa :roll:
Mulla on kans vähän renkipojan tunnelmat. Tänään lopeteltiin laatikot. Kinkkua on vielä iso pala pakastimessa. Eilen tein yhdestä porkkanalaatikosta porkkanasosekeittoa. Se nautittiin tietysti kinkkuvoileivän kanssa. Uh huh!
Kaikki joulusuklaat ovat syömättä. Armahtakkee ja tulukee syömään!