Hanna kirjoitti:
> Luuton lampaanpaisti odottaa pakastimessa pääsiäistä. Sitä "omaa
> parasta resptiä" en ole oikein löytänyt enkä tänä vuonna tiedä mitä
> kokeilisin. Monilla on varmaan oma hyväksi koettu ohjeensa. Kertoisiko joku
> omansa - ellei se nyt satu kuulumaan "perhesalaisuuksiin"?
Hei vaan,
aurinkoista palmusunnuntaita!
Tänä vuonna ostan valmista savulammasta pienen palan. Laiskuus iskee ja mieli tekee oikoa kaikessa mahdollisessa.
Lammas kahvimarinoituna, mintulla ja valkosipulilla maustettuna, pussissa paistettuna on hyvää.
Tämä ohje on Marttojen sivuilta kopsattu. Siinä on oikeat mittasuhteet mausteille, samoin paistolämpötila. Oma ohje olisi suurpiirteisempi eli otetaan mitä on ja unohdetaan uuniin
Lammaspaisti
2 1/2-3 kg:n lampaanpaisti
marinointiliemi:
5 dl vahvaa kahvijuomaa
maustamiseen:
1 rkl minttua
1 rkl suolaa
5-8 valkosipulin kynttä
valeluun: vahvaa kermakahvia
kastike:
4 dl paistolientä
2 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl ruokakermaa
mustapippuria
sinappia
1. Puhdista paisti hyvin. Pane se ja kahvi esim. suureen paistopussiin ja anna marinoitua seuraavaan päivään. Kääntele pussia välillä.
2. Hiero paistin pintaan suolaa ja murskattua minttua. Leikkaa kuoritut valkosipulin kynnet ohuiksi suikaleiksi. Tee terävällä veitsellä viiltoja joka puolelle paistia ja työnnä valkosipulisuikaleet niihin.
3. Työnnä lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan siten, ettei se kosketa luuta.
4. Nosta paisti ritilälle uunipannun päälle. Paista 175 asteessa noin 1-1 1/2 h/kg riippuen siitä, kuinka kypsää haluat lihan olevan. Punertavan lihan sisälämpö on 70 astetta, täysin kypsän noin 80 astetta. Valele paistia kypsennyksen aikana useaan kertaan kermakahvilla. Lisää pannulle tarvittaessa tilkka vettä.
5. Ota liha uunista, peitä alumiinifoliolla ja anna tasaantua. Siivilöi paistoliemi kastikkeeksi ja lisää siihen vehnäjauhot. Keitä muutama minuutti. Mausta ja lisää kerma.