Kurpitsapikkelssiä olen tehnyt joka vuosi. Tänäkin vuonna jo 19 puolen litran purkilista ja yhden satsin ajattelin vielä tehdä.
Mukaan laitan sipulia, purjoa, selleriä, paprikaa, tilliä ja persiljaa. Pieniä määriä laitan myös yrttejä, joita pihalta löytyy mukaan lukien nokkonen.
Perusohje:
3 kiloa kurpitsaa tai kesäkurpitsaa
1 iso sipuli
1 iso purjo
pala selleriä
1 - 2 punaista paprikaa
1 nippu tilliä
1 nippu persiljaa
huom. määriä voi "säveltää"
Liemi:
3 dl vettä
3 dl etikkaa
8 dl sokeria
pala kanelia
15 valkopippuria
hieman muskotinkukkaa
Nykyään paloittelen kurpitsat yhden kuutiosenttimetrin palasiksi.
Ensin kiehuvaan liemeen pilkotut sipuli, purjo ja selleri ja hiukan myöhemmin kurpitsakuutiot. Viimeksi tilli, persilja ja muita yrttejä maun mukaan. Olen kiehuttanut seosta isossa 10 litran kattilassa 5 - 10 minuttia.
Purkitetaan kuumana, purkit desinfioin Atamonilla.
Vihje: Kun purkeissa on tiiviit kannet, ne kannattaa varastoida nurinpäin. Purkittamista helpottaa, jos on käytettävissä avarasuinen suppilo - itse olen sellaisen tehnyt sahaamalla suppilosta alapään pois niin että reikä on 3 - 5 senttimetriä.
Jos muistin kertoa kaiken, olen varma pikkelssin hyvästä mausta.
Muuten kesäkurpitsaa/kurpistaa voi käyttää hyvin monipuolisesti ruoanlaittoon. Keittoihin, paistamiseen. Tehdä hilloa, jolloin siihen voi yhdistää esim.omenoita tai raparperia. Siruunan ja limetin raastettu kuori ja mehu antavat hyvän piristyeen.